Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesvärt national dagsfirande i Falun

Annons

För första gången genomfördes nationaldagsfirandet på en egen helgdag.

Här i Falun tycker jag vi har all anledning känna oss stolta över ett firande som gick i musikens och sångens tecken. Men för att allt ska fungera så krävs mycket ideellt arbete och det var många som på olika sätt medverkande under denna dag.

Vår dans- och musikskola satte sin prägel på dagen; alltifrån konserter i stadsparken, Kompanjonbarnens fina sång som klingade ut över Stora torget samt alla olika orkestrar, som framträdde under eftermiddagen.

Jag vill också nämna Centrala stadsrum och de restauranger som bjöd torgbesökarna på ett välsmakande sillbord.

Elever, lärare och andra ingick i den maffiga och välljudande "nationaldagsorkestern" i täten för den stora skaran av människor som taktfast promenerade till gruvan. Vi alla, uppskattningsvis 1 500 personer, fick sedan avnjuta vacker sång från en för tillfället sammansatt "nationaldagskör".

Falu spelmanslag och Suzukielever lät oss njuta av välklingande toner från en mängd fioler. Vår landshövding höll ett både tänkvärt och spirituellt högtidstal. Gruvans personal och medlemmar från hemvärnet stod för merparten av det praktiska runt firandet.

Med den här avstampen har vi en alldeles utomordentlig plattform att stå på för att genomföra ett fint och värdigt nationaldagsfirande även nästa år.

KARL-ERIK PETTERSSON

Mer läsning

Annons