Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesträning på Gammelgården

Annons

Som forskare med ämnesområdet äldre människors minne och möjlighet till minnesträning har Anna Derwinger i flera år arbetat praktiskt tillsammans med människor i åldern 60 - 90 år. Nu analyseras hennes uppgifter från projektet och ger underlag för fortsatt forskning inom området.

För att bättre ge en inblick i hur vårt minne beter sig, visade Derwinger bland annat en schematisk skiss över de olika minnessystemen, där långtidsminnet är uppdelat i flera minnen - det språkliga, icke-språkliga och det episodiska.

- Det episodiska minnet är det självupplevda, det som vi varit med om, kopplat till tid och plats. Det är det som vi kallar för vårt dåliga minne och det enda minne som är känsligt för stress, ålder, sjukdom och depression.

Det episodiska minnet är det som utvecklas sist, i 1,5 till två-årsåldern, förklarade forskaren, innan hon övergick till praktiska övningar för att träna just detta minne.

I en rad med tio bilder, skymtande på overhead-duken i vardera fem sekunder, fick åhörarna testa sin egen förmåga att minnas så många som möjligt. Ett omöjligt företag om man inte utvecklar sin egen teknik, enligt Derwinger.

- När vi tvingas hitta på egna knep, kommer vi lättare ihåg, sa hon och berättade hur man under tester konstaterat att om det var försöksledaren som tillhandahöll de fiffiga lösningarna, så hjälpte det inte ett dugg.

- Man måste själv hitta på sitt sätt att träna inkodning. Man kan säga att hur man lagt något på minnet har betydelse för hur enkelt eller svårt det är att plocka fram det igen.

Cirka 50 personer övade sig i minneskonst under Anna Derwingers ledning på Gammelgården.

Mer läsning

Annons