Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnenas dag i Yxsjöberg

Annons

Utställning av gamla foton och tidningsurklipp från och om livet i byn i gamla tider, musik av ett enmans dansband från Berlin och trevlig samvaro där många minnen från förr väcktes till liv.

Det var huvudingredienserna när Yxsjöbergs byförening bjöd in till hemvändardag i och vid gruvmässen på lördagen.

Trots det ostadiga vädret var det åtskilliga Yxsjöbergare, både nuvarande och före detta som kom för att delta i denna hyllning till hembygden.

- Vi brukar ha hemvändardag vart annat år, berättade Hans Karlsson som är dagens "gruvfogde" i Yxsjöberg. Han har nämligen köpt hela gruvområdet inklusive den ståtliga betonglaven med uppfordringsverket.

Där driver han ett företag som bland annat tillverkar så kallad bergbult som används i såväl gruvor som tunnlar.

Gruvdriften trappades ned i två steg. Första neddragningen ägde rum 1963 och kvarvarande drift upphörde 1989. Med den försvann också mycket av byns övriga verksamheter och i dag är Yxsjöberg en stilla idyll med det vackra landskapet och naturen som de stora resurserna.

- Men på 40-talet fanns allt här i byn, berättar Karlsson och nämner lanthandeln, postkontoret, sjuksysterkliniken, tvättstugan och Folkets hus med parken.

I Yxsjöberg fannsen gång i tiden också tågförbindelser till Hörkens station vid Bergslagsbanan i öster och Neva vid Inlandsbanan i väster.

För hemvändardagens musikaliska underhållning svarade Günter Cerajewski från Berlin. Han har en digital enmansorkester och spelade medryckande dansbandsmusik som lockade till en och annan spontan svängom.

I mässen fanns också, dagen till ära, två utställningar med verk av konstnärinnorna Liisa Feldt Forsström, Järfälla, och Catrin Paulus-Henriksson från Stockholm.

Under dagens lopp förekom flitig servering av varm korv och kaffe med tilltugg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons