Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen väcktes till liv

Annons

- Det här huset köpte min far 1924, då var jag åtta år, säger Sigvard Erixon och visar en av bilderna som visas på Hedemorabilds fjortonde utställning.

Här öppnade fadern en taxirörelse och på övervåningen hade sedan Evert Källviks ett mörkrum och en ateljé. Fadern sålde emellertid huset 1929 och flyttade till Åsgatan. Evert Källviks flyttade in med sin verksamhet åtskilliga år senare.

- Det är märkligt. Jag känner så väl igen den här vyn, säger Sigvard Erixon.

Bilden är tagen 1950 och huset ligger på Gussarvsgatan. Några år senare försvann huset när man gav plats för en bredare väg.

Ungefär 60 besökare kom till premiärdagen för Hedemorabilds fjortonde utställning.

Gästboken visade att några av besökarna var långväga gäster. Här fanns hemorter som Stockholm, Saltsjö-Boo och Täby nedtecknade.

De flesta gästerna var äldre och en av dem var Hedemoraprofilen och urmakaren Classe Westholm. Själv figurerar han på en av bilderna från 1960, där han poserar med lagkamraterna Sven Hedman och Peter "Pingen" Persson, HSK. Fotot är taget av Mac Gänger.

Bilderna spänner över det gångna seklet och man har valt ett annorlunda grepp jämfört med tidigare år. Nya bilder av samma vyer som finns på gamla bilder har tagits och på så sätt kan man se den förändring som staden genomgått.

Rune Carlsson, som varit engagerad i Hedemorabild sedan tre år lyfte fram rödfärgaren Edvin Sporre.

- Hans kommentarer var dråpliga. Han kunde sitta utanför systembolaget och vänta på att det skulle öppna, medan han sade "jag ger mig fan på att hela nykterhetsnämnden hänger på minutvisaren".

Utställningen pågår till den 28 juli.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons