Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen från Korsnäsbygden

Annons

I arkiven innanför väggarna finns bilder och texter från förr från Korsnäs och Hosjö.

Det är ett 15-tal pensionärer från Korsnäs som varje vecka samlas för att dokumentera människor och händelser i bygden, ibland 100 år tillbaka i tiden.

Tidigare höll man till i Folkets hus. Men nu har man ställt i ordning Strömgården, som ligger i triangeln riksväg 80, Stationsvägen och V. Strömvägen.

- Vi blev trångbodda i Folkets hus. Grejerna stod på golvet. Så när vi fick chansen att överta den här fastigheten slog vi givetvis till. Här är toppen, säger ordföranden Bosse Lindberg.

I huset har man 10 000-tals bilder. Allt som skrivits i lokaltidningarna från Korsnäs och Hosjö finns prydligt i pärmar. Dessutom har man en släktforskarskatt.

- Vi har alla som flyttat in och flyttat ut från Korsnäs och Hosjö, säger Gustav Sundberg stolt.

Och det har redan gett praktiska resultat. Bosse Lindberg berättar:

- Det fanns en fotograf här ute som hette Erik Hedman. Han skickade matpaket till en familj i Tyskland under kriget. Det fanns också små brev i paketen.

- Dottern i familjen i Tyskland hittade ett av breven och blev intresserad. Hon ville veta mer om Hedman. Så vi hjälpte henne med information om honom genom att slå i våra arkiv.

Man välkomnar alla som är intresserade till Strömgården. Man kan dels hitta gamla släktingar, dels titta på gamla bilder.

Dessutom åker gruppen ut och föreläser och visar upp bilderna.

- Den 14 november ska vi vara på Stefansgården och bland annat visa hur gården och landskapet omkring såg ut förr, säger Gustav Sundberg.

De glada pensionärerna förvaltar en historisk kulturskatt åt eftervärlden. De gör en stor insats. Och nu börjar man också sälja sin almanacka för nästa år - för 17:e gången i rad.

- Det är intäkterna från den som gör att vi kan jobba vidare, säger Lindberg.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons