Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern tror på nästa generation

Annons

Under en snabb presskonferens berättar näringsministern att han tror på bättre siffror i valdeltagandet än fredagens beräknade 37 procent.

- Jag är optimistisk, tror att många bestämmer sig i sista minuten. Det är tredje gången vi röstar i ett sånt val. Det är inte som i riksdagsvalet - här ställer man krav, måste ha ett skäl för att gå och rösta.

Han svarar mångordigt och välövat på frågor inom skilda områden.

Om EU:s småskaliga landsbygdsstöd som nödåtgärd eller framtidsbyggande:

- För att Sverige ska blomstra krävs både små och stora företag. Här är ett område där livsmedel blir viktiga, tror jag. Det behöver inte bara vara stora brödfabriker utan hellre små specialiserade...

Han minns sitt förra besök i Ludvika.

- En plättfabrik som imponerade... Men det kräver nytänkande över hela linjen - låga räntor, kunden i centrum - och förstås att det finns någon att låna av.

Om vår välkända bruksmentalitet som hinder för utveckling:

- Jag tror att det är en generationsfråga - unga som växer upp vill ta eget ansvar, starta eget, vi ser redan högre krav på eget ansvar inom företagen. Bruksmentalitet - i betydelsen att låta någon annan bestämma - kommer inte att finnas kvar i framtiden.

Om junilistan som hot eller en sporre:

- Det är för svårförståeligt, som att köpa grisen i säcken.

- Ett parti som ställer upp i val, där man förväntas kunna ha en gemensam linje i fem år, där gamla vänsterpartister förenas med blåaste höger. Det baseras inte på en idé med något jag kan ta ställning till, en valsedel där de gamla partibeteckningarna finns med?.

Om egna säkerheten just för dagen, ett öppet torgmöte, omringad av människor?

- Jag känner mig trygg här, avgör han lugnt.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons