Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern kan inte hjälpa

Annons

För några veckor sedan skickade avvisningshotade Yossefs fosterföräldrar, Stefan och Susanne Claesson, brev till migrationsminister Barbro Holmlund och invandrarminister Mona Sahlin.

I brevet vädjade familjen Claesson om hjälp och förståelse för Yossefs och deras situation. De anser att Yossef inte kan avvisas till Syrien med sina biologiska föräldrar som han inte känner. Familjen Claesson har tagit hand om pojken sedan han föddes för ett och ett halvt år sedan.

Nu har familjen fått skriftligt svar från migrationsministern. Barbro Holmgren skriver att hon som statsråd inte kan påverka enskilda fall som handläggs av självständiga myndigheter.

- Det var ett kort svar på fyra-fem rader. Jag har ännu inte fått svar från Mona Sahlin. Av henne svar förväntar jag mig mer förståelse, säger Stefan Claesson.

Det unika i det här asylfallet är att det handlar om två asylsökningar i samma familj. En särskild för Yossef och en för övriga familjen.

- Jag tror inte att myndigheterna visar ut delar av en familj, utan att Yossef avvisas med familjen. Det är bedrövligt att det ska ta så lång tid att komma till beslut.

Innan den 10 juni ska länsstyrelsen yttra sig över om Ludvika kommun, som handlägger ärendet, har gjort det på ett korrekt sätt.

- Det kommer inte att påverka någonting, det verkar som att Utlänningsnämnden bara söker en syndabock, säger Stefan Claesson.

Getterna är hemma igen

Det var på lördagen som Eva-Karin Svensson i Mora By upptäckte att getterna Asta och Siri saknades. Hon ringde till tidningen som efterlyste dem. Redan dagen efter ringde telefonen.

- Det var en familj i Bondhyttan två mil härifrån som fått besök av två getter. De hade läst om dem i tidningen, säger Eva-Karin.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons