Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern hoppas på KP-bygget

Annons

Regeringen ser positivt på att en ny pappersmaskin byggs i Kvarnsveden. Det deklarerade miljöminister Lena Sommestad när hon i går besökte bruket.

- Vi är glada att det här kommer till stånd och vi är angelägna om en dialog.

Planerna på att bygga en ny pappersmaskin i Kvarnsveden kan enligt Stora Enso stoppas av en alltför lång miljöprövning eller svajig energipolitik. När miljöminister Lena Sommestad i går besökte bruket för att träffa företagsledning och fack kan det ses som en markering av regeringens vilja att investeringen genomförs.

Lena Sommestad sa dock att hon varken kan eller ska lägga sig i det enskilda ärendet med en ny pappersmaskin.

Däremot kan hon generellt ha synpunkter på hur miljöprövningen ska gå till.

En handläggningstid på ett år menar hon är acceptabel. Miljöbalkskommittén som jobbar ska bland annat titta på handläggningstider och hur miljöprövningen i framtiden ska fungera på ett effektivt sätt.

- Jag hoppas att man i framtiden inte ska känna oro för att det ska ta lång tid.

Brukschef Lars-Ove Staff konstaterar att regeringen och näringslivet har stor samsyn i miljöfrågan:

- Det är mer konfrontation i andra länder.

Men samtidigt noterar Staff att det finns tveksamheter, inte minst kring energipolitiken där han efterlyser stabilitet och långsiktighet, och inte som han tycker det varit, en svajig politik.

- Skogsindustrin är en av våra energikrävande industrier. Vi ska långsiktigt verka för en god energiförsörjning i Sverige. Men också en energieffektivisering.

- Vi ska klara våra basindustrier och dess energibehov, slog Lena Sommestad fast.

Även fackets representanter fick träffa miljöministern. Pappers lokale ordförande Sonny Waern menar att den var ett positivt möte:

- Vi talade om hur viktigt det är för framtiden att investeringen kommer. Hon visade full förståelse. Basindustrin är något de satsar på. It är passerat.

Lars-Ove Staff har flera gånger fått frågan vad man gör om investeringen inte blir av. Om den istället hamnar utomlands. Ett scenario som inte existerar på bruket:

- Vi har en optimistisk syn på att det blir av. Vi kan inte agera som om det inte skulle bli så. Skulle vi få en käpp i hjulet så flyger vi väl över styret...

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons