Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministermöte om slut på Iraks plågor

Annons

Höga politiker från när och fjärran strömmade på onsdagen till den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh inför den hittills största diplomatiska satsningen till Iraks hjälp efter invasionen 2003.

I två dagar ska deltagarna diskutera hur blodsutgjutelsen ska kunna hejdas. Samtidigt tror många att Irakkonferensen i kulisserna kan ge tillfälle till direktmöten mellan USA och Iran på hög nivå, i så fall de första på nära tre årtionden.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sade under färden till Egypten att det nu gäller för Iraks grannar att visa att de verkligen vill få slut på våldet _ annars kan deras egen stabilitet stå på spel.

Rice kan även komma att tala med företrädare för Syrien _ i så fall en tvär kursändring för USA som tidigare anklagat både Iran och Syrien för att stödja olika irakiska upprorsgrupper.

Konferensen i Sharm el-Sheikh är det andra försöket på två månader att samla Iraks grannländer till samstämmighet om att få stopp på våldet. 27 utrikesministrar och 22 andra delegationer kommer till mötet, och egyptisk polis har slagit en järnring kring badorten.

TT

Mer läsning

Annons