Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerberöm till Högskolan Dalarna

Annons

Den framtida polisutbildningen debatterades i riksdagen igår.

På ena planhalvan Beatrice Ask (m). På den andra Peter Hultqvist (s) och förre justitieministern Thomas Bodström (s).

Beatrice Ask förklarar varför regeringen lagt ned polisutbildningsutredningen, som leddes av Agneta Stark, rektor vid Högskolan Dalarna.

– Vi har ett vidare perspektiv än akademisering eller inte, säger Ask och menar att det som är nytt i den nya utredningen främst är verksamhetsperspektivet.

– Vad behöver poliser kunna ute i sitt arbete? Vilka utmaningar ställs man inför i ett framtidsperspektiv?

Peter Hultqvist vill i de här sammanhangen föra Dalarna på tal och att han vill se en polisutbildning i Borlänge är ingen hemlighet. Borlänge är en av fyra orter som den gamla utredningen bedömer som kapabla att snabbt starta en ny utbildning. Beatrice Ask säger att den nya utredningen ska ta tillvara material som den gamla tagit fram.

– Vi är inte rädda för fler utbildningsorter. Men vi börjar inte i den ändan att fundera på vilka orter det ska bedrivas utbildning på och hur lång utbildningen ska vara, säger Ask.

Peter Hultqvist:

– Det behövs en ny polisutbildning. Redan nu har 14 av 21 polisdistrikt infört stödåtgärder i form av en sjätte termin, innan de nyutbildade poliserna får gå ut i ordinarie tjänst.

Den nya utredningen innebär inte att Dalarna ser slaget som förlorat:

– Även med de nya förutsättningar som eventuellt skapas via den nye utredaren så finns möjlighet kvar.

– Högskolan och utvecklingsbolaget Mittdalarna fortsätter arbetet och vill använda sitt kunnande för att konkurrera om en polisutbildning, säger Hultqvist.

Mer läsning

Annons