Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister på dagisvisit

Annons

Närmare 200 personer från näringsliv, kommuner och organisationer deltog i seminariet som var ett avstamp i arbetet för att göra Dalarna till en region i framkanten när det gäller energi- intelligenta lösningar.

Miljöminister Lena Sommestad gav en överblick över energi- och klimatpolitiken.

- Vi ligger långt framme med en offensiv och bra klimatpolitik. Men Sverige och övriga Europa kan inte ensamt dra lasset. Men det finns länder i EU som är motståndare till en offensiv klimatpolitik, sade Lena Sommestad.

- Det är viktigt att inse allvaret. Vi ser redan nu att klimatförändringar över hela världen.

- Stora problem återstår även i Sverige. Inte minst i form av partiklar i luften som leder till för tidig död och sjukdomar. Det är inte bara ett storstadsproblem eftersom en viktig källa till föroreningarna är småskalig vedeldning, sade Lena Sommestad.

Det största problemet just nu anser hon att transporterna utgör.

- Utsläppen från transporterna rusar i väg. Vi ökar vårt bilåkande och kör bränsleslukande bilar. Det här blir vår stora uppgift framöver, säger hon.

Därför kommer regeringen med ett åtgärds-paket för en miljövänligare fordonspark.

Bland annat förbereds en ny slags fordonsskatt som ska gynna miljövänligare bilar. Det ska också bli lättare att få tag på miljövänliga bränslen på våra bensinstationer. Annat kan vara att införa miljözoner, ge miljövänliga bilar gratis parkering samt bygga cykelbanor.

Under eftermiddagen besökte Sommestad förskolan Svartnäsgården i Forssa som fått flera utmärkelser för sitt miljöarbete.

Barnen arbetar just nu med vårbruket och visade bland annat stolt upp sina nya höns för miljöministern.

Hon hann också träffa personal och politiker på miljökontoret. Hon fick bland annat frågan varför det är så svårt att fälla miljöbovar.

Sommestad svarade att domstolarna tillförts resurser för att klara av att döma miljömål bättre. Samtidigt ses miljöbalken över.

I dag är det mycket svårt att få någon dömd för ett miljöbrott eftersom det krävs mycket höga bevis på att brottet orsakat skada. Lena Somme-stad vill tydliggöra lagstiftningen. Det ska räcka med att det föreligger risk för skada för att någon ska kunna fällas för exempelvis ett utsläpp.

- Det här är något jag tror får effekt framöver, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons