Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister nobbar Städjanlift

Annons

Det är riksdagsmannen Jan Lindholm i Falun (mp) som ställt en fråga till miljöministern.

Lindholm frågar om Lena Sommestad avser att verka för att Städjan/Nipfjället inte ska exploateras med fasta installationer för storskalig kommersiell turism.

Sommestad skriver i sitt svar:

"Två av mina företrädare, Anna Lind och Kjell Larsson, uttalade båda att de var emot tanken på att exploatera detta fjällområde. Och jag har även själv framhållit vid ett besök i Dalarna att det är olämpligt att bygga skidliftar på Städjan", kommenterar Sommestad.

När det gäller planerade ingrepp i ett Natura 2000-område - som fallet är på Städjan - finns ett strängt regelverk att hålla sig till.

Tillstånd att ändå göra ingrepp kan ges, men omfattas då av strikta restriktioner.

Bland annat måste man visa att alternativ saknas och att ingreppen görs av tvingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse.

- I sådana fall krävs regeringens tillåtelse. Och den som ansökt måste vidta de nödvändiga kompensationsåtgärder som anges i beslutet.

- Bestämmelserna ger alltså ett mycket starkt skydd mot alla verksamheter som kan skada livsmiljöer eller försvåra bevarandet av de arter som skyddas i Natura 2000, konstaterar Sommestad.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons