Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minicirkusen rör på sig

Annons

Ludvika minicirkus kommer det närmaste året att skicka artister till världens alla hörn. Det senaste projektet är finansierat med EU-pengar och omfattar två ytterligare länder.

"Europeisk ungdomscirkusteater" påbörjas på söndag, då 15 ungdomar och en eller två ledare från Ludvika reser till Leuven i Belgien. Den 27 maj är Ludvika värdort och sedan avslutas den första etappen cirkusmöten med besök i Mannheim i Tyskland.

- Projektet handlar om samarbete mellan länderna, inte bara föreställningar, berättar Barbro Nordström.

Gruppen från Belgien, Cirkus in Beweging, bidrar med en mer teatralisk och musikalisk del, där improvisation utgör en del av registret. De tre tyska cirkusskolorna fokuserar mer på den sociala biten och ser själva samarbetet och glädjen som det viktigaste.

- När de andra besöker oss tänkte vi åka till Luossastugan och Kärrgruvan.

Ludvika minicirkus har i ett första skede fått 100000 kronor i EU-bidrag för projektet. Men i planerna finns även en andra fas, som ska resultera i en föreställning på respektive ort. Men den får Ludvikaborna inte se förrän i januari nästa år.

- Det är inte så lätt att skriva ansökan, men där kan vi på kommunen hjälpa till, sade Tommy Sellstedt från kultur- och fritidsförvaltningen.

Dessförinnan hinner delar av cirkusungdomarna turnera runt i världen. I april åker Maria Lundgren och Frida Nilsson till Nordkorea och senare i höst reser åtta cyklister till cirkusfestivalen i Wuqiao, Kina.

I sommar är 35 medlemmar av minicirkusens Young Stars inbjudna till Tall Ship Race i Norge - en stor tävling för båta modell större.

Trycket på Ludvika minicirkus är hårt och kölistan är nästan lika lång som medlemsregistret. Barbro Nordström säger att minst 150 personer väntar på en plats.

- Vissa ringer och sätter upp sina två månader gamla bebisar i kö.

Sålunda var det ett stort bakslag för cirkusen att den blev utan sommarjobbsplatser i år.

- Tidigare har 120 barn fått chansen under två veckor. Jag hade redan lovat föräldrar och de blir nog inte glada nu.

Men Tommy Sellstedt tänder en liten gnutta hopp.

- Vi ska ha en diskussion om det där på förvaltningen, men jag lovar ingenting.

ANDERAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons