Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre sol bättre än solkräm

Annons

Hudcancer är i dag en av de allra vanligaste cancerformerna i Sverige. Varje år drabbas omkring 40|000 svenskar.

Mindre tillit till solkrämer skulle minska insjuknandet och tidigare diagnoser skulle öka överlevnaden.

Flera landsting arrangerar så kallade prickdagar inför varje solsäsong. Då kan patienterna själva boka tid hos hudläkare för att utan remiss få sina födelsemärken kontrollerade. I år går kampanjdagen av stapeln den 7 maj.

"Ju tidigare diagnos, desto bättre möjligheter finns att behandla. Därför är vi särskilt angelägna om att få möta personer som kanske haft något misstänkt en längre tid. Män i övre medelåldern är en sådan riskgrupp", skriver Margareta Frohm-Nilsson, läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm i ett pressmeddelande.

I en artikel i medicintidskriften The Lancets kommande nummer varnar en rad forskare för effekterna av solande _ i synnerhet för de ofta ljushylta nordborna. De varnar också för en övertro på solkrämer. De tar visserligen bort en hel del av solens skadliga strålning, förutsatt att man smörjer på rikligt och gör det en halvtimme innan man går ut i solen, åtminstone i de fall när man inte använder kräm med så kallade fysikaliska filter. Men deras verkan är begränsad.

"Att ha på sig skyddande kläder och hatt samt minska solexponeringen till ett minimum är att föredra framför solkrämer", skriver forskarna och tillägger att solkrämer aldrig borde användas i syfte att kunna stanna i solen så länge som möjligt.

Tätt vävda, tjocka och mörka tyger i denim eller polyester ger det bästa skyddet medan textil i exempelvis bomull och lin släpper igenom mer strålning.

TT

Mer läsning

Annons