Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre pengar till skolan

Annons

Om bara några veckor börjar telefonen gå varm hos LR:s länsombudsman Lena Lindqvist-Albinsson i Krylbo. Det vet hon redan i förväg.

- Samtalen kommer som ett brev på posten och det är i regel lärare med för stor arbetsbelastning som ringer. Det är ständigt så. Året om, säger hon.

Lärarna trivs i regel med sina jobb, men många är frustrerade över bristen på resurser. Och värre ska det bli, enligt en enkätundersökning som LR har gjort bland sina kommunombud i hela landet.

Enligt enkätsvaren väntas nedskärningar för skolan i 14 av 15 dalakommuner under året, vilket är ett sämre resultat än riksgenomsnittet.

- Jag minns de kraftiga nedskärningarna i Falun i början av 90-talet och hur jag då tänkte att politikerna inte kan låta det här fortsätta. Men det har bara fortsatt år efter år. Det kommer att bli dyrt i slutändan, säger Lindqvist-Albinsson.

Att lärare sägs upp är inte lika vanligt i Dalarna som i övriga riket och vakanta lärartjänster tillsätts i större utsträckning här. Däremot är det betydligt vanligare att "annan personal" sägs upp.

- Dalakommunerna drar ner på assistenter, kuratorer och skolsköterskor, men problemen försvinner inte för det. I stället blir lärarna ställföreträdande assistenter, kuratorer och skolsköterskor och arbetsbelastningen ökar ytterligare, fortsätter Lindqvist-Albinsson.

Anslagen till lärarnas kompetensutveckling fortsätter också att minska och minskningen är större i Dalarna än i riket, enligt LR:s enkät.

- Vi försöker ständigt påpeka att politikerna måste ta sitt förnuft till fånga och investera i skolan, säger Lindqvist-Albinsson som också har en uppmaning till länets alla lärare inför skolstarten:

- Gör det bästa du kan med de resurser du får - inte mer, för den största tjänsten du kan göra dina elever är att bli kvar i yrket.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons