Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre oljeberoende tack vare ny brännare

Annons

De tre oljepannorna i byggnaden finns visserligen kvar. Men redan talas det möjligheten att istället för mineralbaserad olja testa "grön" olja, från växtriket.

Det är nämligen inte bara pengar Seabs vd Conny Göransson och värmechefen, Lars Engberg, nämner när den senaste investeringen på 6,5 miljoner kronor visas upp för lokalpressen och kommunala beslutsfattare, utan också miljövinsterna.

Även om produktionen av fjärrvärmen fortfarande anses ha en ganska kort historia var det faktiskt redan 1976 som tanken väcktes. Det var Sune Larsson som i en motion till kommunfullmäktige tyckte att fjärrvärme i centralorten borde vara något att satsa på.

Idén valsade runt några år. Men en bit in på 1980-talet började det hända saker, och 1985 stod den nya hetvattencentralen klar.

En värmepump på 2,1 megawatt tog hand om spillvärmen från valsverket som tillsammans med en elpanna på 2,0 megawatt och tre oljepannor på 5,8 megawatt vardera producerade fjärrvärme ut i kulvertsystemet.

Förre kommunalrådet Bertil Andersson, som under den senaste mandatperioden suttit som ordförande i energibolaget Seab, har varit med under hela resans gång.

-Det har varit en förnämlig miljöresa, beskriver han utvecklingen av fjärrvärmeproduktionen.

Spillvärmen från stålproduktionen är och har varit stommen i produktionen. Men i takt med stigande priser har samtidigt ambitionen att minska oljeberoendet blivit allt mer uttalad.

Och det bör förstås erkännas att i det avseendet har investeringarna krönts med framgång.

På 20 år har oljeanvändningen minskat från 2500 kubikmeter per år till de 350 kubik som Lars Engberg budgeterar med för 2007.

Det betyder att oljans andel beräknas minska från fjolårets 15 procent till sex procent i år.

Med den nya effektiva och flexibla brännaren installerad i träpulverpannan innebär det att biobränslets andel ökar från 21 till 29 procent.

Lars Engberg berättar att även när det gäller träpulvret har det hänt saker.

Tidigare fylldes den 500 kubikmeter stora silon utanför fjärrvärmecentralen med träpulver.

- Nu har vi övergått till pellets som mals till pulver innan vi blåser det vidare till pannan.

Övergången till pellets har medfört klara fördelar. Pellets har en högre densitet (täthet) än träpulver, vilket innebär att från tidigare 100 ton kan silon numera svälja 300 ton biobränsle.

Pelletsen är också billigare. Lars Engberg bedömer att enbart bränslebytet sänkt kostnaderna med cirka en miljon kronor per år.

När han summerar de senaste effektiviseringarna beräknas investeringen ha betalat sig på fyra år.

KÄLLA: SEAB HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons