Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre bygge på Brända tomten?

Annons

Husen i hörnet Engelbrektsgatan-gågatan brann ned den 21 december 1998. Våren 2001 presenterade Riksbyggen planer på ett affärs- och bostadshus.

I gatuplanet skulle det ges plats för affärslokaler på totalt 965 kvadratmeter medan det andra planet skulle bestå av 15 insatslägenheter med en total yta på 1 086 kvadratmeter.

Riksbyggen hoppades på byggstart redan till hösten 2001. Men byggprojektet har hamnat i långbänken. En orsak som anges är att Föreningssparbanken kräver bättre säkerheter.

Konkret handlar det om att kommunen lovat att ställa upp med hyresgarantier för affärs-lokalerna. Garantierna innebär att kommunen betalar 900 kronor per kvadratmeter och år under 15 år för de affärsytor som eventuellt inte blir uthyrda. Men nu uppges det att banken kräver att kommunen plussar på sina garantier med ett antal hundralappar per kvadratmeter.

- Det råder ett visst tryck efter de här lokalerna så jag är rätt övertygad om att vi kan fylla affärslokalerna. Men det känns ändå inte bra. Marknaden borde kunna hantera detta, säger Roger Stål.

Hur som helst, menar Stål, måste kommunen göra vad den kan så att åtminstone affärslokalerna blir byggda.

Kan en lösning vara att någon annan än Riksbyggen blir byggherre?

- Det är det jag inte vet just nu men vi måste titta på detta inom de närmaste veckorna. Man kan också tänka sig ett något mindre bygge än vad som tidigare planerats.

Vilka butikskedjor som är intresserade av att hyra i ett nybygge är oklart. Däremot är det ingen hemlighet att organisationen Företagarna med 200 medlemsföretag i kommunen gång på gång för kommunen har påtalat betydelsen av ett nybygge.

- Vi tycker att det ska byggas ett gatuplan för affärer och så en våning ovanför med lägenheter, säger Företagarnas ordförande Margareta Olsson.

Enligt de ursprungliga planerna skulle det på andra våningen bli 15 bostadsrätter med en total yta på 1 086 kvadratmeter. De minsta lägenheterna skulle bli på tre rum och kök medan de största skulle bestå av fem rum och kök med insatser på runt 500 000 kronor.

- Det blir inga problem att få lägenheterna sålda. Redan nu säljs de största lägenheterna i "Dollarhuset" för en halv miljon. I dag finns det inte tillräckligt många attraktiva lägenheter i centrum för äldre som vill flytta från villan, säger Margareta Olsson som arbetar som mäklare.

Att bygget inte blivit av och ser ut att dröja menar hon beror på att bankerna är tveksamma till projekt i glesbygden.

- Bankerna vill inte satsa på byggprojekt i avfolkningsbygder och det är synd. Men fick jag önska mig något så vore det att det på Brända tomten skapas en saluhall påminnande om Östermalmshallen i Stockholm. I saluhallen skulle det finnas mindre butiker som säljer till exempel ost, kött och fisk och så kanske någon mindre restaurang och kafé. Det vore jättemysigt, säger Margareta Olsson.

Ett kanske mer realistiskt alternativ, som Olsson själv ser det, är att kommunen inleder ordentliga diskussioner med Gallerians ägare Linus Andersson.

- Det skulle kunna bli väldigt bra och attraktivt om Gallerian förlängdes ut på Brända tomten.

Men hur ska tomten användas i avvaktan på ett nybygge?

- Jag vet inte. Man kanske skulle kunna göra en boulebana där, säger Företagarnas ordförande.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons