Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimmisföräldraranmäler socialen

Annons

Det var den 4 november förra året som 16-åriga Mimmi från Sundborn försvann från ett behandlingshem i Falun. Polisen tror att hon kan ha hämtats av en 38-årig man från Vänersborg, som hon via en mobiltelefon som smugglats in på behandlingshemmet haft kontakt med.

Tre veckor efter försvinnandet hörde Mimmi av sig. Hon ringde ett kort samtal till sin syster, till vilken hon sade att hon var välbehållen och mådde bra.

Sedan dess har ingen vare sig sett eller hört någonting från Mimmi.

Den man som kan ha hämtat henne i Falun är misstänkt för brott, men har släppts av polisen i brist på bevis och i väntan på vad den vidare utredningen av försvinnandet visar.

Nu anmäler Mimmis föräldrar socialtjänsten i Falun. Via ett telefonsamtal till länsstyrelsen har de framfört skarp kritik mot en av socialtjänstens handläggare och dennes sätt att hantera situationen.

Då flickan har problem fattades i november ett beslut om tvångsomhändertagande enligt LVU (lagen om vård av unga). Det var föräldrarna positiva till.

Dock ville inte 16-åringen till ett behandlingshem. Hon ville i stället bo i ett familjehem.

Att hon inte skulle få sin önskan uppfylld skulle Mimmis läkare ha förklarat för henne, det kom man enligt föräldrarna överens om vid ett möte där bland andra socialsekreteraren deltog. Trots det informerade socialsekreteraren Mimmi om det fattade beslutet.

Enligt föräldrarna gav socialsekreteraren beskedet på ett sådant sätt, att flickan genast blev avigt inställd till den vård man beslutat om.

Och det var därför hon rymde från Falun.

Något som föräldrarna anser att socialtjänsten har del i.

I kontakterna med länsstyrelsen har föräldrarna också berättat att anställda vid socialen, trots att ett barn saknas, satt i system att göra sig oanträffbara.

Senast den 23 februari ska socialnämnden ha yttrat sig i ärendet.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons