Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko ger utrustning till mejeri i Tanzania

Annons

En av initiativtagarna är Lars Paulson från Danderyd.

- Vi är otroligt tacksamma över att Grådö mejeri ställer upp, säger han.

På Kilimanjaros sluttningar i Tanzania ligger staden Fukeni. Här lever och verkar den lutherska prästen Kennedy Kisanga. Han driver ett mjölkprojekt och har genom samarbete med Danderyds församling lärt känna Lars Paulson och dennes hustru Lisbeth Cassemar. I somras reste de tre och Kennedy Kisangas fru Anna Kisanga till Borlänge.

- Jag är processingenjör och har vid några tillfällen utfört uppdrag åt Grådö mejeri. Tanken på att göra ett studiebesök på mejeritet slog mig och det blev en lyckträff. Det visade sig att mejeriets vd Staffan Eklöf arbetat i Bolivia med att bygga upp mejerier och att han var villig att stötta projektet i Fukeni, säger Lars Paulson.

Mjölkkonsumtionen i Tanzania är nästan obefintlig. Många har inte råd att köpa mjölkprodukter. Genom att bygga upp ett mejeri för skolan i Fukeni är tanken att 800 elever ska få dricka två deciliter mjölk om dagen. Därigenom får de en näringsrik dryck som förbättrar deras hälsa och höjer deras prestationsförmåga i skolan. Förhoppningen är att mejeriet ska ha produktionen igång i början av nästa år.

Staffan Eklöf, är glad över att Milko kan hjälpa till.

- Det var av en ren slump Lennart Paulson hörde av sig till oss.

- Vi tycker att skolbarn ska få dricka mjölk och det är minst lika angeläget att barn i Tanzania får göra det, säger han.

Grådö mejeri ska följa utvecklingen för mejeriet i Fukeni och ska bistå med råd.

Staffan Eklöf och hans kolleger ska nu samla ihop utrustningen.

- Det återstår bara detaljer innan sakerna transporteras till Tanzania. Jag ska besöka mejeriet i veckan, säger Lars Paulson.

Utrustningen består av bland annat kyltankar och rostfria kärl. När mjölkproduktionen är igång ska hälften av barnens föräldrar betala för mjölken och för de som inte har råd går Danderyds församling in med pengar.

- Om projektet blir framgångsrikt hoppas vi att Grådö mejeri kan delta i steg två där mejeriet ska tillverka smör, ost och yoghurt, säger Lars Paulson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons