Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänlig lokal för Miljötinget * Ny pelletsbrännare minskar oljebehovet

Annons

Lagom till Miljötinget på naturbruksgymnasiet i Älvdalen går skolan ytterligare ett steg på vägen mot att minska påfrestningarna på miljön.

En ny pelletsbrännare håller just nu på att installeras av vaktmästarna Bert Henriksson och Mattias Andersson.

Redan tidigare har Älvdalens Utbildningscentrum, där naturbruksgymnasiet ingår, minskat sina kostnader för uppvärmning genom att övergå från olja till pellets, vilket gjorde att värmebehovet för de stora och många husen kunde täckas till 73 procent med pellets. När den nya brännaren är monterad svarar pellets för 95 procent av värmebehovet. Olja kommer endast att användas under vissa toppar samt under sommaren, då värmebehovet är så litet att det är ineffektivt att elda med pellets.

I och med den nya pelletsbrännaren minskar oljeförbrukningen och därmed kostnaderna. Cirka 170 000 kronor har landstinget räknat med att spara per år. Sett per kilowatt beräknas kostnaderna minska från oljans 72-80 öre till pelletsens 31 öre per kilowatt. Mellan 450 och 500 ton pellets går åt per år för att värma skollokalerna vid Älvdalens Utbildningscentrum. Investeringen uppgår till cirka 800 000 kronor.

Också luftföroreningarna minskar. Oljan transporteras lång väg från andra länder. Råvaran till pelletsen, däremot, kommer bland annat från sågverk i närområdet och pelletsen tillverkas på Älvdalsbygg AB i Älvdalen, som i dagarna installerat ytterligare en maskin för pelletstillverkning. I och med den nya pelletsbrännaren ökar underlaget för Älvdalsbygg som pelletstillverkare.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons