Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöstationer fungerar dåligt

Annons

Det finns sex miljöstationer i Falun som ligger i anslutning till olika bensinstationer.

Uppställda containrar där Faluborna kan lämna farligt avfall som till exempel batterier, färgrester, spillolja och gamla lågenergilampor.

I höstas genomförde miljökontoret en inspektion av miljöstationerna och fann att de inte fungerade speciellt bra.

Det grundläggande problemet var att ingen riktigt tog ansvar för skötseln av miljöstationerna:

4 På samtliga stationer var lådor och hyllor dåligt märkta vilket försvårar sorteringen för dem som lämnar miljöfarligt avfall.

4 Viss säkerhetsutrustning saknades som till exempel saneringsmedel.

4 Flera stationer saknade el.

4 Stationernas skyltar uppgav fel telefonnummer och huvudman. Bensinstationspersonalen hade heller inte fått information om att det nu är Falu energi och vatten och inte Falu kommun som har ansvar för miljöstationerna.

Miljökontoret ställer därför krav på Falu energi och vatten att åtgärda bristerna och återrapportera vad man gjort senast i mitten av augusti i år.

"Falu energi och vatten bör redovisa vilka rutiner som finns för att hantera eventuella olyckor och för egen del klarlägga och dokumentera ansvarförhållandet mellan bensinstationerna och Falu energi och vatten," skriver miljökontoret.

- Det är svårt att ha obevakade miljöstationer. Vi ser över och tittar på alternativ hur vi ska hantera farligt avfall i framtiden och hoppas komma med ett förslag under året, säger Gunilla Mååg.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons