Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöstationer försvinner

Annons

uNästa vecka försvinner miljöstationerna vid OK/Q8 vid Sturegatan, Hälsingberg och Shell i Korsnäs. Kommuninvånarna får köra sitt farliga avfall till bemannad återvinningscentral.

- Motivet är att styra hantering av farligt avfall till återvinningscentral där det finns personal som kan ge råd om hantering och sortering, påpekar renhållningschef Gunilla Mååg, i Falun.

Efter nyår drar renhållningen även bort miljöstationerna i Svärdsjö och Enviken.

- Sett i ett vidare perspektiv handlar det om allmän säkerhet och arbetsmiljö. Förändringarna för miljöstationerna kan tillskrivas ett omvärldskrav. Miljöfarligt avfall kräver ökad tillsyn, förvaring och noggrann hantering med tanke på olycksrisker, påpekar Mååg.

Hon tror inte att kommuninvånarens hantering av miljöfarlitgt avfall blir mer betungande eller besvärligare än det varit hittills.

Renhållningens nyårsgåva till kommuninvånare blir en mobil återvinningscentral, som varje vår och höst rullar ut till olika platser för hämtning.

Den mobila centralen placeras exempelvis en vecka i Aspeboda, en vecka i Svärdsjö och andra platser.

- Varje kommuininvånare fick för några år sedan en röd miljöbox för förvaring av farligt avfall, påpekar Mååg.

- Boxen bör användas till förvaring av farligt avfall - och lämpligen tas med när man i andra avseenden besöker återvinningscentralen.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons