Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljösatsning in absurdum i Falun

Annons

För några dagar sedan fick kommuninvånarna i Falun ett brev från renhållningsverket. I brevet informerades vi om att vi endast i undantagsfall fick använda soptunnan när vi skulle göra oss av med våra sopor.

Det mesta av vårt avfall beordrades vi att kånka i väg med till en återvinningscentral eller en återvinningsstation. Nu förhåller det sig så att inte alla i kommunen är unga eller har tillgång till bil. Ska en gammal tant eller farbror ta sin rullator och traska i väg 2-3 km med sina kapsyler, tomma konservburkar, kaviartuber med mera till närmaste återvinningscentral i stället för att gå 10-15 meter till sin soptunna?

Vi informerades i brevet om att vi skulle drabbas av en straffavgift som motsvarar ett belopp åtta gånger ordinarie hämtningsavgift om vi sorterade fel i påsarna.

Vilka hemskheter som skulle drabba oss om vi lägger förpackningar i soppåsarna framgick tyvärr inte.

Skulle en liknande broschyr distribueras till invånarna i en fransk stad blev resultatet sannolikt att uppretade medborgare gick till attack mot renhållningsverkets lokaler.

Men svenskarna är mesar och finner sig i det mesta. Svenska myndigheter drar nytta av denna flathet och kan därför utan större risk trakassera och jävlas med den skötsamme Svensson, samtidigt som man daltar och gullar med det kriminella slöddret.

Miljösatsningar är nog bra, men får inte drivas in absurdum.

L S

Mer läsning

Annons