Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöprisade golfare

Annons

- Miljö är så mycket mer än alla lagar i miljöbalken som vi följer när det gäller skötseln av golfbanan.

Det säger Pellas Per Andersson, intendent vid Leksands golfklubb som ligger alldeles i kanten av norra delarna av Limsjön.

- Det vi nu har fått diplom för är sådant som inte påverkar banan eller spelet, men som kommer att betyda mycket för hela landskapet kring golfbanan, fortsätter han.

Rent konkret handlar det om hur man sköter terrängen runt banorna. Till exempel att man på vissa ställen tillämpar gammaldags slåtter för att bevara faunan av åkerblommor.

- Vi har haft ett nära samarbete med kommunens naturvårdare Staffan Müller, berättar course manager Per Göstas som ansvarar för det mesta praktiska arbetet på golfbanan.

- Staffan har en stor del i vårt miljödiplom och har varit ett väldigt bra bollplank för oss. Berättat vad som händer om vi gör si eller så.

Att arbeta miljömedvetet är inget nytt för Leksands golfklubb. Redan för fem år sedan deltog man i projektet Miljö 4.

- Då handlade det om att se över allt från vilken diesel vi använde, vilket papper vi skrev på till vilka glödlampor vi köpte.

- Den miljögenomgången och samarbete med Staffan Müller är grunden för miljödiplomet och vi hoppas att vårt arbete kan inspirera många fler golfbanor att jobba mer med miljöfrågor, säger Pellas Per Andersson.

Närmast på tur för Leksands del står en större inventering av den fauna som finns på golfbanan.

- Många förknippar miljöarbete med bakåtsträvande, men det vi inte bevarar i dag finns inte i morgon, säger Per Göstas.

- Att jobba miljömedvetet kostar inte mer, snarare tvärtom. Strukturerar du upp verksamheten finns det mycket att vinna på alla olika plan, avslutar Pellas Per Andersson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons