Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpris till Bjursås

Annons

På Bjursås skola var stämningen god i går. Skolan hade nämligen vunnit tredje pris i skolmatens miljöpris för år 2006. Priset är 3000 kronor och delades ut i går. I blickfånget stod skolans matpersonal och eleverna, som tålmodigt lyssnade på flera talare.

Skolan får bland annat pris för att skolmåltidspersonal, skolledning, pedagoger och elever tillsammans arbetar för en fin och trivsam skolmåltidsmiljö där råvaror, tillagning och matens kvalitet främjar matglädjen och bidrar till god hälsa.

På Bjursåsskolan finns ett engagemang för en god matkultur och förståelse för matglädje är en förutsättning för att eleverna ska trivas och utvecklas i skolan.

-Detta är ett erkännande för det arbete vi haft på skolan i många år. Det är pedagogernas, elevernas och matsalspersonalens förtjänst, säger rektor Krister Wiklund.

Till saken hör att eleverna på Bjursåsskolan är de elever som är mest nöjda med sin mat i hela Dalarna.

-Jag vet att ni har jobbat med miljöfrågor under en lång tid. Det här med miljötänkande är viktigt. Genom att ni dricker ekologisk mjölk behöver inte foder importeras från utlandet och det betyder att det blir färre transporter. På så sätt bidrar ni till mindre utsläpp av växthusgaser, säger Anders Sundvall vid Stiftelsen Teknikdalen Naturresurscentrum, som satt med i den jury som utsåg pristagarna.

Första pris i tävlingen gick till Sollerö skola i Mora kommun och andra pris gick till Stjärnsundsskolan i Hedemora kommun.

Bakom tävlingen står Länsstyrelsen Dalarna, Stiftelsen Teknikdalen, Naturresurscentrum och Region Dalarna.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons