Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpris för vandringsled

Annons

- Det är verkligen glädjande att få den här uppskattningen för det vi gjort och det värmer verkligen i hjärtat, sade föreningens ordförande Bosse Becker.

Det var under hösten 1999 som de första tankarna på en vandringsled runt sjön dök upp. Bo Matsson, som ledde förstudien av EU-projektet tiomilaskogen besökte byarna kring sjön för att höra vad som skulle kunna utveckla turismen i bygden.

- Vi förstod ganska snart att om vi inte gör något själva så kommer vi bara att få sitta och titta på när andra kommer hit, berättar Bosse Becker.

Vad hade då de här byarna som kunde vara intressant ur turistsynpunkt? Jo, sjön naturligtvis och tillsammans startade de boende i Kölaråsen, Västerfallet, Flatbyn, Närsen, Flatberget och Lövhagen den studiecirkel som nu lett fram till det färdiga resultatet.

Längs den 3,5 mil långa leden finns i dag tre timmerstugor med övernattningsmöjligheter och dessutom sju gapkojor. Broar har byggts över vattendrag och över myrarna finns spångar.

- En av övernattningsstugorna har handikappanpassats och även en del av leden. Där finns också en brygga dit det går att ta sig med rullstol för fiske, berättar Bosse Becker.

Totalt har 2,8 miljoner satsats i projektet varav nära 1,5 miljoner är EU-bidrag, 818 000 är arbetsmarknadsmedel och Vansbro kommun har bidragit med 240 000 kronor genom att förlägga en GIS-utbildning ihop med projektet.

- Vi har också fått allt timmer till byggnationerna av Stora Enso, säger Bosse.

I slutet av månaden tar föreningen emot den första av förhoppningsvis många grupper som vill upptäcka vandringsledens läkande verkan på stressade själar.

"Vandringsleden runt sjön bidrar starkt till att Vansbro kommun blir mer attraktivt för oss som bor här, för turister och andra besökare", skriver Vansbrocentern bland annat i sin motivering till miljöpriset.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons