Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartistiska hjulkäppar

Annons

IG Bau:s ordförande i Tyskland, Klaus-Peter Wieshügel, tog i sitt nyårstal upp ämnet svartarbeten i byggnadsbranschen. Den svarta sektorn i Tyskland omsätter en sjättedel av BNP, eller 370 miljarder euro. En stor del omsätts i byggbranschen.

I den allmänna debatten har man fokuserat på svartarbeten i privathushållen utförda av hantverkare.

Det är närmast en bisak i sammanhanget och handlar om 55 miljarder euro . Den stora delen omsätts på storbyggena, ofta med illegal arbetskraft. Förbundskansler Gerhard Schröder har verkligen lyssnat på facken när de har velat ta itu med svartjobbarna. Den tyska staten förlorar många miljarder euro på svartjobb och Schröder värnar naturligtvis om statskassan. Dessutom har den tyska regeringen gått ut i en kampanj och kräver att det ska bli ett slut på skatteparadisen i Europa. Han ser inte med blida ögon på exempelvis formel-1-föraren Schumacher och han har sitt folk med sig. Det gick ganska enkelt för facken i Tyskland att få med sig regeringen på ett stopp för arbetskraftsinvandring och social dumping. De visade bara siffrorna på uteblivna statsinkomster så fick de Schröder med sig.

Här hemma trilskas miljöpartiet och vill tydligen fortsätta med att sätta käppar i hjulet för fackföreningsrörelsen. Detta parti anar inte vilken motståndare de har utmanat.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons