Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartisterna och kristdemokraterna vill ha kommunal "fixare"

Annons

En kommunal "fixare" som hjälper äldre med att byta gardiner, lampor och spika upp tavlor. Det föreslår miljöpartiet och kristdemokraterna.

Partierna la förslaget i samband med kommunfullmäktiges möte på torsdagen. De pekar i sina respektive motioner på ett lyckat exempel i Höganäs. Där finns "fixar-Malte" tillhands för att hjälpa äldre med olika saker.

Nils Gossas, miljöpartiet, pekar på den viktiga funktionen och att livskvalitén för äldre förbättras. Han tror också att det blir en ekonomisk samhällsvinst om kommunen inrättar en "fixare":

-Färre olyckor med påföljande belastning av vårdapparaten.

Nils Gossas vill därför inrätta en fixar-tjänst i Borlänge. Krist-demokraterna vill titta närmare på möjligheten, och tror bland annat att antalet olyckor kan minska. Att det blir en ren besparing.

-Höganäs kommun har räknat ut att en fallolycka med något slags benbrott kostar cirka en miljon kronor, konstaterar krist-demokraterna Ingemar Andersson, Inga Gillsberg och Lars Gillsberg.

Och noterar:

-Den äldres värk, ångest och otrygghet som olyckan förorsakar sätter spår hos den drabbade. Detta kan inte räknas i pengar.

Kommunen får nu utreda saken närmare.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons