Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartist vill hoppa av

Annons

Miljöpartiets provval till kommunlistan är klart. Oppositionsrådet Jan Lindholm fick som väntat partikamraternas förtroende med 225 poäng. Därefter kom Inger Olenius med 119, Lars Broman på 101, Staffan Mild 96, och Emma Henninge 95 poäng.

För Jan Lindholm känns resultatet kluvet. Visst är han glad över partikamraternas uppskattning men det är samtidigt tungt. Han har suttit i ledningen för partiet i fyra mandatperioder och det är egentligen mot partiets principer.

- Jag skulle tycka det var himla sköt om någon klev fram och tog över stafettpinnen och då helst en kvinna. Det skulle vara bra för partiet om jag fick en time out, säger han.

Han är känd som en av de politiker som alltid sätter sig in i de kommunala frågorna och har synpunkter på det mesta som han gärna framför. Men på sista tiden tycker han inte han har varit lika mycket på bettet som tidigare.

Men trots idoga försök att förmå någon att kliva fram har han inte lyckats.

- Jag försökte redan förra mandatperioden men det är ingen som vill ta på sig det här, säger han.

Det innebär med största säkerhet att Jan Lindholm fortsätter som partiledare även om det tycks vara lite som "härtill är jag nödd och tvungen" som gamle biskop Brask än gång sade.

- Jo nog känns det lite så men man kan ju aldrig veta för vi i motsats till andra partiet följer inte provvalslistan så strikt, säger han.

Och klart är att det blir förändringar i toppen då Inger Olenius redan sagt ifrån att hon inte längre vill sitta i kommunfullmäktige. Men provvalslistan visar att det finns nya krafter, som inte tidigare suttit i kommunfullmäktige, som kan vara villiga att ställa upp. Av provvalslistans 15 namn är hela sju nykomlingar.

Hur den slutliga listan ser ut blir klart 18 mars.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons