Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonvinnare delar med sig

/
  • Kritisk. Yngve Gustafsson var kritisk till dagens läkare och gjorde gällande att sjukvårdens organisation styrs av specialiteter och revir:

Annons

Yngve Gustafsson är professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Geriatrikenheten vid Umeå universitet. På onsdagen besökte han Gagnef för att föreläsa under det åttonde och sista seminariet i Gagnefs kommuns, Landstingets och Dalarnas Forskningsråds serie "Länge leve livet".

Inför Gagnefsbesöket hade han fått besked om att han för sin forskning om äldre och äldres sjukdomar tilldelats Demensförbundets forskningsfonds pris på en miljon kronor - skattefritt.

- Ett av huvudproblemen när det gäller dagens och morgondagens sjukvård och äldreomsorg är bristen på kunskap. Sedan 1950-talet har vi levt med myten om att kan vi bara förebygga hjärt-, kärl och hjärnsjukdomar samt cancer så kommer vi att dö friska. Fantastiska medicinska framsteg har gjort att vi i dag i genomsnitt har vunnit tio friska år, alltså att dagens 70-åringar är friska som gårdagens 60-åringar. Men vi dör fortfarande inte av friskhet och vårdkostnaderna har inte minskat. När vi blir äldre får vi istället andra sjukdomar och resttillstånd efter exempelvis stroke, samtidigt som fler får "chansen" att bli dementa. förklarade Yngve Gustafsson.

Han konstaterade att åldrandet i sig har stora effekter på kroppens funktioner och att den medicinska utvecklingen inte förkortat den tid som genomsnittssvensken är sjuk eller drabbad av funktionsnedsättningar eller förlamningstillstånd. Svensken blir helt enkelt gammal vid högre ålder än tidigare, vilket i sig är ett stort framsteg.

- Men det medför också vissa komplikationer. Personer som är 85 år och äldre har i genomsnitt sex olika mediciner, minst en tredjedel av dem är direkt felaktiga eller olämpliga och en tredjedel är mot biverkningar av andra mediciner. Det finns i dag nästan inga mediciner som testats på personer över 80 år eller på personer med demens eller hjärnsjukdomar. Skapar vi inte system för att följa upp och utvärdera effekterna av sådan medicinering riskerar vi att mediciner gör mer skada än nytta, hävdade han och slog fast att ddagens sjukvård alltför ofta behandlar symptom, istället för att utreda orsaken.

Yngve Gustafsson exemplifierade med att äldre kvinnor får 50-100 procent mer lugnande mediciner, laxermedel och värk- och sömntabletter än jämngamla män - "beroende på att de inte behandlas och utreds på samma sätt som män".

Professorn pekade i ett tiopunktsprogram på vad som krävs för att klara av att ge god vård till allt fler multisjuka äldre och han betonade behovet av att riva murar och sätta patienten - "Agda" - i centrum, att satsa på förebyggande verksamhet och att på ett etiskt sätt öka forskningen kring äldre och dementas behandling.

- Höjd vårdkvalitet ger också stora samhällsekonomiska besparingar och vinster, hävdade Yngve Gustafsson och berättade att han kommer att använda sitt miljonpris till ökad forskning kring läkemedelsbiverkningar hos demenssjuka och kring depressioner hos äldre och då särskilt demenssjuka.

Yngve Gustafsson, som är en av landets ledande forskare när det gäller äldrevård, anser bristen på kunskap är ett stort svart hål och han vill göra vad han kan för att lysa upp delar av det.

FOTNOT: Trots att han priset på en miljon är personligt skänker Yngve Gustafsson hela summan till Umeås universitets forskning.

Mer läsning

Annons