Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontjuvstart i franska valet

Annons

För första gången tjuvstartade Frankrikes presidentval da'n före da'n _ utanför landet. Redan på lördagen hade över en miljon fransmän chansen att rösta fram nästa president.

Ingen president lär kunna koras på söndagskvällen, men då ska det åtminstone stå klart vilka två som går vidare till finalomgången. Huvudstriden står mellan mittkandidaten François Bayrou, högerextremisten Jean-Marie Le Pen, Socialistpartiets Ségolène Royal och högerns Nicolas Sarkozy.

Men startskottet för 2007 års världspolitiskt sett kanske viktigaste valbatalj gick redan klockan 12 svensk tid på lördagen. Då öppnade vallokalerna för 5|000 registrerade väljare på de franska pytteöarna Saint Pierre och Miquelon utanför Kanadas Atlantkust.

På kvällen europeisk tid var det också full fart på röstandet i karibiska Guadeloupe, Martinique och Franska Guyana, liksom på andra sidan jorden på öar i Franska Polynesien.

Inräknat hundratusentals fastlandsfransmän som röstar utomlands hade över en miljon chansen att välja president på lördagen. Vid tidigare val har de fått vänta in tidsskillnaderna på själva valdagen, varför röstandet utanför Frankrike i många fall blev så sent att det blev meningslöst.

Hemma i "la Métropole", som Frankrike kallas i de över jorden utspridda territorierna och departementen, var lördagen händelsefattig. Som brukligt tilläts inga opinionsmätningar och inga valmöten under vad som kallas en dag för eftertanke inför valet.

I den sista väljarbarometern sent i fredags gick 78-årige Le Pen plötsligt om valets komet Bayrou, och hamnade på tredje plats med 16,5 procent.

Sarkozy är favorit med i fredagens mätning 26,5 procent av rösterna, tätt följd av Royal med 25,5 procent. Bayrou får i mätningen nöja sig med 16 procent.

I en andra valomgång spås det bli osannolikt jämnt mellan Royal och Sarkozy.

Totalt ställer tolv kandidater upp i presidentvalet, där 44,5 miljoner är röstberättigade. De tolv väntar spänt på besked om hur de 18 miljoner väljare ska rösta som i enkäter sagt att de kan tänkas ändra sitt val av kandidat.

På söndagen öppnas vallokalerna klockan åtta och stängs tolv timmar senare. Förutom lördagens röstande i områden väster om Frankrike, som "ligger efter" tidszonsmässigt, tjuvstartar under natten också franska områden i öster. I till exempel Nya Kaledonien, nordost om Australien, öppnade vallokalerna redan klockan 23 på lördagen Paristid.

Den 6 maj följer andra omgången, då det definitivt ska avgöras vem som blir Frankrikes president efter Jacques Chirac.

Chirac har varit president sedan 1995. Länge var det osäkert om han tänkte ställa upp igen. Men till slut tillkännagav han att han i stället stödjer Sarkozy.

TT

Mer läsning

Annons