Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsvindel ruinerade äldre par

Annons

Ett lantbrukarpar i 70-årsåldern på Ekerö väster om Stockholm har under loppet av tre år lurats på närmare 7,7 miljoner kronor.

På torsdagen åtalades de två bedragarna.

De två män som nu åtalas vid Solna tingsrätt är 54 respektive 63 år. Den äldre mannen är en avlägsen släkting till paret. Han tog med sig sin yngre kumpan och presenterade honom för paret, som blev hans vänner.

Bedrägerierna, som vice chefsåklagare Åke Olsson betecknar som grova, inleddes för tre år sedan, på vintern 2004.

Upplägget var att 54-åringen sade sig vilja hjälpa människor i Ryssland som ville flytta till Sverige. Dessa påstods ha stora tillgångar, bland annat mängder av ryska antikviteter som förvarades i containrar och som skulle fungera som säkerhet för "lånen". Men det var alltid någonting som hakade upp sig med flytten, antingen hade de ryska medborgarna blivit skjutna eller fängslade och det behövdes mera pengar.

De två bedragarna säger sig själva ha blivit hotade och vidgår att de lämnat stora summor vidare till okända personer "på stan". 54-åringen har också lurat paret att skriva på överlåtelsehandlingar för en tomt på parets fastighet och skaffat sig lagfart på den. Tomten är värd 585|000 kronor.

Under hösten trappade 54-åringen upp kraven på paret. Olika människor sade sig ringa till paret från Ryssland. De sade att parets barn och andra anhöriga skulle skadas och dödas om de inte genast fick en miljon euro.

Paret har intecknat sin gård och har nu högre skulder än de summor som omfattas av åtalet.

54-åringen åtalas för försök till grov utpressning, och grovt bedrägeri i två fall medan hans 63-årige kumpan åtalas för ett fall av grovt bedrägeri.

Rättegången inleds i Solna tingsrätt nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons