Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsmäll hotar

Annons

Karl-Erik Pettersson tillträdde som styrelseordförande för Falun Digital Park i juni.

Ny vd blev kommunens näringslivschef Hans Ahlin och de bådas uppgift var att avveckla bolaget.

När Ahlin gick igenom ekonomin gjorde han en upptäckt som bekymrar både honom och Pettersson.

Det är ett treårskontrakt som förre vd:n Anders Hedlund tecknat med företaget Tension Graphics om den spelutbildning som pågår.

Problemet är att kostnaderna inte är finansierade. Upplägget var att utbildningen skulle betalas dels av EU-medel, dels av interkommunala ersättningar för de elever som kom från andra kommuner.

EU-pengarna är osäkra då det ännu inte fattats beslut om dem. Det finns heller inget beslut om att sista året utbildningen går ska klassas som påbyggnad och därmed är ersättningen för eleverna osäker för det året.

- Om både EU-pengar och ersättning uteblir kan det i värsta fall komma att kosta ägaren kommunen mellan fyra och fem miljoner kronor. I bästa fall stannar det på 750 000 konor, säger Karl-Erik Pettersson.

Han satt som vice ordförande i styrelsen när beslutet om utbildningen togs. Men beslutet gällde bara för det första året.

- Det finns det protokoll på och vi blev inte informerade om att det antagits en offert som omfattade tre år, säger Karl-Erik Pettersson.

Med en så osäker finansiering borde aldrig ett så långt avtal skrivits under, anser han och undrar hur detta kunde gått till.

Ulf Elgemyr, som då satt som ordförande, har ingen annan uppfattning än Karl-Erik Pettersson. Inte han heller hade fått klart för sig från sin vd att kontraktet var så långt.

- Några sanktioner och stöd för det här har han inte fått av mig, säger Elgemyr.

Läget är så allvarligt att Karl-Erik Pettersson fann det nödvändigt att informera kommunalrådet Bjarne Harrung om saken igår. Harrung vill dock inte kommentera den.

Om det går illa kan Anders Hedlund för sitt agerande bli anmäld för trolöshet mot huvudman.

- Det kan inte jag i dag ha några synpunkter på alls. Det är en sak för hela styrelsen och ägaren kommunen att ta ställning till, säger Karl-Erik Pettersson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons