Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonprutning kräver nya sparkrav

Annons

- Beskedet innebär att kommunen måste spara ännu pengar, säger kommunalrådet Gun Drugge och hänvisar till den utredning kring den framtida användningen av kommunala lokaler som nu påbörjas.

- Inriktningen är klar. Det handlar om att ha färre kommunala lokaler till ett billigare pris.

Några närmare direktiv än att utredningen också ska syfta till att ett medborgarkontor ska öppna finns inte, påpekar Gun Drugge:

- Vi har inte gett några pekpinnar till utredningen. Utredarna får komma med egna förslag.

Men oppositionsrådet Jan Stagenmark har en annan uppfattning:

- Det sägs ju öppet att turistkontoret föreslås flytta till medborgarkontoret. Att konsumentrådgivningen flyttar dit och att växelpersonalen också ska få plats där. Att investera i ett medborgarkontor är vansinne.

I utredningen ska en framtida användning av Tjädernhuset, rådhuset samt kultur- och fritidsnämndens nuvarande lokaler belysas. Men socialdemokraterna yrkade avslag på utredningen. När förslaget ändå gick igenom reserverade sig socialdemokraterna mot beslutet.

Ett annat förslag som socialdemokraterna protesterade emot var förslaget att lägga ned servicenämnden.

- En nämnd som omsätter 220 miljoner behöver politiker som styr och beslutar om verksamheten. Istället flyttas besluten till kommunstyrelsen och ett speciellt arbetsutskott. Det innebär att makten koncentreras till ett fåtal politiker, säger Jan Stagenmark.

Gun Drugge ser förslaget som ytterligare en väg att spara pengar. Ett annat argument för en avveckling är att de politiska besluten blivit färre i servicenämnden.

- Avvecklingen föreslår vi genomförs till kommande årsskifte. De ekonomiska förändringarna tar vi med i höstens budgetarbete. Samtidigt belyses de organisatoriska förändringarna när nämnden avvecklas. I budgetarbetet kommer vi också att brottas med ett större sparande som blir konsekvensen av att staten tar bort 4,7 av LSS-bidraget på tio miljoner. Det blir främst omsorgsnämnden som får ta den besparingen.

- Det här sparkravet från staten hade vi aldrig kunnat förutse, säger Gun Drugge. Vi har både uppvaktat och skrivit till finansdepartementet och påpekat vad LSS-verksamheten kostar. Sedan 1997 har den ökat elva procent per år.

- Nu är inte staten beredd att betala vad det kostar. I stället vältras kostnaderna över på kommunen där kravet är att vi ska ha en budget i balans. För några veckor sedan drabbades vi av kostnaderna för den tredje sjukveckan för de anställda. Nu kommer den här överraskningen. Det här ökade utgiften har blivit ett jättebekymmer för kommunen, säger Gun Drugge.

I spelet kring LSS-miljonerna finns både kommunala vinnare och förlorare. Till vinnarna hör Örebro som tidigare fått åtta miljoner, men nästa år får 33 miljoner.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons