Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkupp i Avesta

Annons

De båda Securitas-väktarna kom till Coop Forum klockan 23.45. De parkerade vid personalingången vid Bryggargatan. Väktarna gick in i det ett mindre rum där de kom åt baksidan av uttagningsautomaten för att påbörja sitt arbete.

De gick sedan tillbaka till sitt fordon, och återvände till rummet och stängde om sig. Plötsligt hörde väktarna en kraftig smäll, följd av ljudet av krossat glas. Väktarna slog då larm till polisen. Då var klockan 23.48.

Dörren till det utrymme de befann sig i bröts då upp och två maskerade gärningsmän rånade under vapenhot de två väktarna. Exakt en kvart senare kom en polispatrull. Men då hade rånarna försvunnit från platsen. Förutom de två rånarna tyder det mesta på att minst ytterligare en person, sannolikt fler, var inblandade i rånet. Det troliga är att en av dem stod på vakt utanför entrén samt att ytterligare en fanns i den personbil som rånarna färdades i. En av rånarna hade en pistol. Det finns också uppgifter om att en av de andra gärningsmännen hade ett automatvapen.

Rånarna kom till rummet precis när de två väktarna skulle placera pengarna i kassetter. På bara några minuter hade de fullföljt sin kupp.

- Rånet var mycket välplanerat, säger polisens presstalesman Lars-Erik Jansson. Det tyder på att gärningsmännen känt till rutinerna.

Lars-Erik Janson tror inte att det var en slump att rånarna följt efter securitas-bilen för att slå till när det var som allra bäst.

- Pengarna borde redan varit packade i kassetter, säger han.

Att bryta upp en kassett, eller att försöka spränga sönder en sådan, går inte utan att pengarna förstörs. Färgampuller löses ut om någon genom yttre påverkan försöker komma över pengarna.

- Vid sådan här hantering borde pengarna, när de kommer till en uttagsautomat, vara inpackade i kassetter, säger Lars-Erik Jansson.

Rickard Hermansson, driftchef hos Securitas, berättar att företaget nu ska göra en intern utredning kring det inträffade.

- Vad vi ska titta på är frågan om det behövs mer skydd, säger Rickard Hermansson, som förklarar den nattliga penninghanteringen med att detta arbete är kombinerat med andra uppdrag.

En förklaring till den allt hårdnande tillvaron för företagets väktare, är enligt Rickard Hermansson, jakten på narkotika.

I fjol utsattes väktare för 33 rånförsök.

De två väktarna som rånades på måndagen fick hjälp att bearbeta händelsen.

- Det bästa är om de kan komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt. Men allting handlar om hur mycket man själv orkar med, betonar Rickard Hermansson.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons