Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljongränsen nådd

Annons

De senaste årens huggsexor om villor i Borlänge ser ut att hålla i sig. Enligt färsk statistik från Svensk Fastighetsförmedling har priserna det senaste året ökat med i snitt fem procent och en s k typvilla säljs nu för en miljon kronor. Snittpriset för Dalarnas län ligger på 927 000 kronor och för riket på nära 1,7 miljoner kronor.

- En typvilla är en genomsnittsvilla vi tagit fram för att bra kunna jämföra villapriserna mellan olika delar av landet. Typvillan för Borlänge ligger i Nygårdsdalen och är försedd med elvärme, berättar Kjell Björklund som de senaste åren kunnat notera en ihållande prisstegring.

- Så är det. Man märker också att den mentala spärr som tidigare funnits för villor över miljonen numera är borta. Folk har blivit prismässigt avtrubbade och nu säljs en hel del villor för en bra bit över miljonen.

Viktiga orsaker till den för säljaren positiva prisutvecklingen menar Kjell Björklund är ett fortfarande gynnsamt boendeklimat.

- Med det menar jag räntor och driftkostnader. Räntenivåerna är fortfarande låga och här i Borlänge gynnas vi att Borlänge Energi håller mycket bra och konkurrenskraftiga energipriser. Det är två faktorer som påverkar i hög grad.

Ytterligare en faktor som driver på prisutvecklingen är att det i dag finns relativt få villor till salu i Borlänge.

- Utbudet är litet och köparna är många. Väldigt ofta handlar det i slutändan om budgivning. Det är något vi dock levt med ett par år nu och som köparna börjar vänja sig vid, säger Björklund.

- Dessutom är det så att omsättningshastigheten på villorna ökar hela tiden. Affärerna görs idag upp väldigt snabbt.

Av tradition har Torsång alltid varit ett av Borlänges mest attraktiva områden. Så är det än i dag.

- Visst är det så. Likaså är Ornäs populärt. Sedan märkte vi en tydligt ökning av intresset för att bo i Domnarvet/Hönsarvet i och med att den nya skolan där blev klar. Sånt är viktigt för barnfamiljer.

Också prisutvecklingen för bostadsrätter har varit positiv i Borlänge.

Under det senaste halvåret har den genomsnittliga bostadsrätten ökat med 14 procent i pris.

Såväl vad gäller villor som bostadsrätter tror Kjell Björklund att utvecklingen kommer att hålla i sig under det närmaste halvåret.

- Prognosen pekar visserligen på oförändrade nivåer, men prisökningar har en tendens att hålla i sig det tror jag kommer att bli fallet även denna gång, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons