Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till världsarv

Annons

Det blir turistslingor, skyltar, slyröjning, kartor och reservat.

- Vi fick det vi sökte, säger en glad länsantikvarie Ulf Löfwall som fick besked om EU-bidraget för någon vecka sedan. Av de 7,6 miljonerna är ungefär hälften EU-pengar, resten är länsstyrelsens medel för kulturmiljövård.

Falun kvalade in på FN:s fina lista över världsarv vid lucia 2001. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att utveckla och marknadsföra världsarvet.

Själva gruvan är ju redan ett etablerat turistmål, där arbetar man nu för att finansiera ett världsarvshus som ska drivas av Stiftelsen Stora Kopparberget.

Med hjälp av de 7,6 miljonerna ska även andra miljöer bli tillgängliga för besökare. Ulf Löfwall på länsstyrelsen är ledare för den delen av projektet.

I världsarvet ingår ju också bergsmännens landskap som vuxit fram kring gruvan.

- Det behövs fler besöksmål som är tillgängliga för allmänheten, säger Ulf Löfwall och nämner slaggen kring gruvan som ska röjas från sly och skyltas så att folk hittar till vändrostar och hyttgrunder.

Bergsmansbygden är i det närmaste helt oförberedd för turism, nu är det meningen att Gamla Stabergs med barockträdgården ska bli ett centrum i denna, och ett av dess viktigaste besöksmål.

- Men detaljerna är inte klara. Vi ska diskutera med hembygdsföreningen, påpekar Löfwall.

Redan i somras öppnade Vika hembygdsförening ett kafé, nu ska ett nytt inredas i samma ladugård som också blir en fast utställningslokal.

Här blir det också sinom tid en kulturslinga med nya fina skyltar, en ny broschyr och vidare rustningen av barockträdgården.

Arbetena i ladugården är redan igång. Här har snickarna Gunnar Jernberg och Per Forssell knackat fram fönstren som militären satt igen under den tid byggnaden användes som förråd. Bågarna ska tas ut och renoveras. Spånten i taket behöver också en ansiktslyftning. De båda arbetar för Star som är byggmästarnas utbildning i Dalarna, Gunnar handleder praktikanterna.

Än så länge är det pengar till landsbygdsutveckling, kommunens EU-pengar, som finansierar arbetet.

- Det är nästan lite synd att göra handikapptoalett av den gamla mjölkkammaren, Den är så fin, säger David Holmgren som deltar i arbetet och bor på gamla Staberg. Han har arbetat mycket i den vackra barockträdgården och berättar att man räknat in uppåt 5000 besökare i år.

Tre nya jobb räknar länsstyrelsen med i kafé och park vid Stabergs bergsmansgård, men eftersom projektet ska öka antalet turister och stärka besöksnäringen så bör det bli mer på pluskontot i hela kommunen.


Faktaruta:fakta | projektet
Projektet, som fått 7,6 miljoner kronor, ska utveckla och marknadsföra fem nya besöksmål. Nya broschyrer och kartor ska tas fram, en särskild skrift ska riktas till barn.
Förutom Staberg är det:
Harmsarvet, där den gamla kulturslingan rustas och skyltas.
Kulturreservat ska bildas kring Harmsarvet, Gassarvet och Stabergs bergsmansgårdar.
Varpan runt, turistvägen ska skyltas.
Sundbornsåns dalgång, där turistvägen ska skyltas. Här stärks läget för de många besöksmål som redan finns i bygden.
Allt detta och lite till ska vara klart den sista september 2004.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons