Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till tågen prutas bort

Annons

Rikstrafiken vill minska det ekonomiska stödet till Tåg i Bergslagen, vilket kan ge mindre tågtrafik.

Från början ville Rikstrafiken dra bort 2,5 miljoner redan till hösten.

- Men det blir det inget av med, säger Tord Hult, vd för TiB.

Rikstrafiken har ett sparkrav hängande över sig.

Tåg i Bergslagen får 62 miljoner kronor per år av Rikstrafiken. Det är statliga pengar för att upphandla olönsam tågtrafik.

- De pengar vi får är exakt vad det kostade staten att bedriva olönsam järnvägstrafik i regionen innan Tåg i Bergslagen bildades. Statsmakterna ansåg att Tåg i Bergslagen var ett intressant projekt, och tanken var att vi skulle få disponera dessa pengar i fem år.

- Jag tycker det är lite märkligt att man vill dra in pengar redan nu, innan pilotprojektet är klart, säger TiB-ordförande Gunnar Dahlstedt.

- Vi för diskussioner med Rikstrafiken om vilken trafik vi ska ha i framtiden, och hur mycket pengar vi ska få. Får vi mindre pengar lär det bli mindre trafik. Men det blir ingen neddragning till hösten, det har vi kommit överens om, säger Hult.

Men besked brådskar, eftersom det handlar om framtiden för Genvägen mellan Dalarna och Värmland och för att alla förutsättningar ska vara spikade innan Tåg i Bergslagen går ut med sin nya upphandling.

- Anbudsunderlaget ska vara ute senast i februari 2005 till operatörerna. Vi räknar med att den nya upphandlingen ska vara klar i oktober 2005. När det gäller Genvägen så måste vi få besked i början av augusti om hur Rikstrafiken ser på framtiden för den sträckan, säger Hult.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons