Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till närsjukvården

Annons

Det handlar bland annat om:

3Satsning på mobila läkare.

3Bättre samarbete mellan landstingets distriktssköterskor och kommunens hemtjänst.

3Snabbare och bättre process kring sjukskrivna personer.

I kölvattnet av landstingets beslut att stänga vårdplatser i år har 10 miljoner kronor anslagits till projekt som kan utveckla närsjukvården. Det är delar av dessa pengar som direktörsgruppen nu beslutat om.

Falun får 1 150 000 kronor.

- Vi ska använda pengarna till att utveckla projektet med mobil doktor, och jobba vidare med att utveckla vår hemsjukvård och se hur framtidens läkarmottagningar ska se ut, berättar närsjukvårdschef Lisbeth Isaksson.

Falun har redan startat ett projekt med mobil doktor i det område som hör till Tiskens vårdcentral.

- Det har visserligen inte utvärderats än, men vi har redan pratat om att utvidga försöket till Britsarvet. Vi har sett att det varit mycket värdefullt att en doktor direkt kan skriva in patienter som snabbt behöver komma till geriatriatriska avdelningen på lasarettet under några dagar, berättar Isaksson.

Under sommaren stängs alltid ett antal vårdplatser. Skillnaden det här året blir att en hel del av vårdplatserna inte kommer att öppnas igen till hösten.

- Än hårdare slår kommunens stängningar av de särskilda boendena på hemsjukvården, säger Isaksson.

Vilket gör att Falun planerar att starta hemsjukvård som ska fungera 24 timmar om dygnet.

- Redan nu har vi hjälp av MOH, den medicinskt omfattande hemsjuvården. Jag hoppas att vi kan smyga i gång en 24-timmarverksamhet redan i år.

- Problemet är att det tar resurser från andra håll. Men jag vet att det redan pågår en översyn av distriktssköterskornas scheman.

Det södra området (Avesta och Hedemora) har fått 3,2 miljoner kronor för projektet Armkrok.

Södra närsjukvårdsområdet beskrivs som det område som kommit längst i arbetet med att utveckla närsjukvården. Inte minst gäller detta samarbete mellan landsting och kommun.

I projektet ingår bland annat anställningar av äldreläkare, äldresjuksköterska, att utveckla jourorganisationen, en familjecentral, utveckla ungdomsmottagning, särskilda rekryteringsinsatser mot läkare samt utbildning.

I Borlänge håller man på och tittar på hur sjukskrivningar och rehabilitering kan flyta på bättre. Med en bättre fungerande process ska patienterna tidigare kunna återgå till arbete eller snabbare få de insatser som krävs.

Bland annat ska nya rutiner tas fram för hur man ska samverka runt patienten.

Tanken är att projektet ska starta i liten skala nu till hösten med de distriktsläkare som är intresserade av projektet.

Under hösten är målet att finna bra rutiner, testa bedömningsinstrumenten som tagits fram och att utforma rehabiliteringsplaner.

Under 2006 beräknas projektet vara i gång full skala i Borlänge.

I Borlänge fortsätter också arbetet med att få en sammanhållen hemsjukvård mellan kommun och landsting.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons