Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till Ludvika och Smedjebacken

Annons

Beslut i ärendet togs på torsdagen när totalt 150 miljoner delades ut till ett stort antal kommuner i den aktuella kategorin.

Ludvika fick inte helt oväntat mest av de båda Västerbergslagskommunerna med nära 4,9 miljoner kronor. Notervärt är att Ludvika därmed placeras som trea i hela landet när det gäller bidragets storlek. Bara de båda Norrlandskommunerna Kramfors och Sollefteå får mera.

Bidraget till Smedjebacken stannade på dryga 3,2 miljoner kronor men kan ändå betraktas som rejält tilltaget med tanke på kommunens storlek.

- Medlen fördelas efter generella principer. Kommunerna får 36 kronor per innevånare för varje procents befolkningsminskning utöver fem procent under en tioårsperiod, säger Nils Mårtensson, sekreterare på Finansdepartementet.

- Regeringen har bedömt att den kompensation som finns i utjämningssystemet inte är tillräcklig för att bevara en god samhällsservice i hela landet.

På torsdagen fördelades också dryga 156 miljoner kronor till sju landsting med problem.

Ett av dessa är Landstinget Dalarna som nu får ett statligt tillskott med 31,1 miljoner kronor.

Kommunernas tilldelning är ett stort glädjeämne i de respektive kommunledningarna.

- Det hade jag ingen aning om, utbrister kommunchefen i Ludvika, Kalle Gustafson.

- Vi brukar ju inte bli överraskade när det gäller den ekonomiska planeringen så det här var verkligen en välkommen nyhet. Det är alltid roligt när det kommer positiva besked även om media får veta det före oss.

Kommunalrådet Roger Stål konstaterar att bidraget blev något större än väntat.

- Jag tror att vi i budgeten räknade med cirka 4,5 miljoner så det här blev ju lite mer. Det är bara att tacka och ta emot.

Kollegan i Smedjebacken, Leif Nilsson, s, meddelar att bidraget inte på långa vägar täcker det bortfall som drabbat kommunen.

- Men pengarna är välkomna och jag är naturligtvis väldigt glad. Vi för en kamp för att få ekonomin att gå ihop och det är väldigt bra att vi får det här tillskottet. Det handlar om att samhällsservicen ska kunna upprätthållas. Därför är det viktigt att vi får den här hjälpen från de expansiva regionerna.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons