Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till forskning om artificiell fotosyntes

Annons

- Låt oss inleda ett storskaligt industrispionage på naturen, artificiell fotosyntes är nyckeln till framtidens energikälla.

Det sade Aseas förre HVDC-chef, tekniske direktör Gunnar Engström i en intervju i Nya Ludvika Tidning för tio år sedan.

Nu har Engströms vision fått ytterligare 50 miljoner.

Energimyndigheten har beviljat drygt 50 miljoner kronor i stöd till Lunds universitets forskningsprojektet "Vätgas från solenergi och vatten: från naturlig till artificiell fotosyntes" som leds av professor Stenbjörn Styring.

- Om vätgas kan produceras på ett kostnadseffektivt sätt med hjälp av solenergi och vatten är det ett oerhört genombrott för energiforskningen. Området är prioriterat av EU i sjätte ramprogrammet och stöd till denna form av behovsmotiverad grundläggande forskning ligger helt i linje med arbetet för att ställa om det svenska energisystemet, säger generaldirektör Thomas Korsfeldt i en kommentar.

Projektet i Lund siktar på att få till stånd en teknisk lösning med en ljusdriven vätgasproduktion. Forskningen bedrivs i ett konsortium som bildades 1994 och består av 25-30 forskare.

Till projektet är knutet en referensgrupp från näringslivet som består av företrädare för Vattenfall, AGA, ABB, Sydkraft och AkzoNobel.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons