Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner - till filmer

Annons

I fjol ansökte Film i Dalarna hos länsstyrelsen om ekonomiskt stöd för ett nytt filmprojekt. Projektet, som heter Filmproduktion i Dalarna, går ut på att locka långfilmsproduktioner till Dalarna.

Man skulle erbjuda ekonomisk och tekniskt stöd till alla professionella filmare som kan tänka sig Dalarna som inspelningsplats. Film i Dalarna ska då kunna ställa diverse krav på produktionen. Till exempel skulle man kunna begära att ett visst antal skådespelare från Dalarna medverkar i filmen, eller att man anställer unga filmare från Dalarna.

Filmproduktion Dalarna går in i filmprojektet som samproducent, vilket innebär att man får en del av intäkterna i förhållande till satsat kapital.

- Hittills har Film i Dalarna beviljat ekonomiskt och tekniskt stöd till kort- och dokumentär filmer. Men de visas endast på tv eller på filmfestivaler och har inte samma genomslagkraft som långfilmer. Och långfilmer från Dalarna kan vara ett bra sätt att marknadsföra länet både i Sverige och utomlands, enligt Inge Jonsson, chef vid Film i Dalarna.

Dessutom skulle långfilmsproduktion i länet betyda fler arbetstillfällen, nya företag och göra det möjligt för unga begåvade dalafilmare att gå in i långfilmsproduktionen och skapa viktiga kontakter inom branschen.

- Det ska också få unga dalafilmare att tänka sig en framtid i länet, säger Inge Jonsson.

Intresset för Dalarna som inspelningsplats har funnits länge men det fanns inte några pengar till sådant samarbete.

Varje år kom det in mellan fyra och sex ansökningar om att spela in långfilmer i Dalarna, säger Inge Jonsson.

Därför ansökte film i Dalarna om pengar till det nya projektet hos länsstyrelsen, landstinget och privata medfinansiärer. Nu när länsstyrelsen har beviljat ett bidrag på 4,6 miljoner kronor till projektet återstår det bara att söka pengar från EU: s strukturfonder, så kallade Mål1 och Mål2 pengar.

- Det stödet som vi fick från länsstyrelsen i går känns väldigt viktigt för oss. Det visar att man tror på idén. Det har tagit väldig lång tid att övertala dem, säger Inge Jonsson.

Inge Jonsson tror att beslutet om EU- pengarna kommer senast i oktober. Själva verksamheten kan starta efter årsskiftet.

Kommer Dalarna att få sitt eget Trollywood?

- Det blir i mycket mindre skala, vi har mindre befolkning här. Men vi räknar med att samproducera ett till två långfilmer per år.

Kommer ni att satsa på unga filmare eller på kända namn?

- Vi kommer framför allt att försöka satsa på barn- och ungdomsfilm. Men vilken produktion vi väljer att samproducera beror helt på vad det är för idé och hur bra manuset är. Men huvudkravet när det gäller långfilm är att inspelningen sker i Dalarna.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons