Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till Filmarkivet

Annons

Centerns riksdagsman Kenneth Johansson besökte Svenska Filminstitutets Filmarkiv i Grängesberg i början av januari och fick höra hur arkivet som skulle varit 20 anställda aldrig fått pengarna pch därför sliter med sju tjänster och ett enormt filmberg.

Han lovade då att kontakta den borgerliga alliansen. Detta har nu resulterat i att borgarna i riksdagens kulturutskott efter en inbjudan från centerns kulturpolitiska talesman Birgitta Sellén träffat Hildman och filminstitutets chef.

- Jag var själv inte med på mötet då jag inte sitter i kulturutskottet. Men Birgitta Sellén sa till mig att det var en mycket bra information. Nu hoppas jag att vi får med Filmarkivet i alliansens kulturpolitik, säger Kenneth Johannsson.

Tommi Hildman som är luttrad av vackra ord från regeringshåll och s-politiker hoppas givetvis att det kommer riktiga pengar längre fram.

Nu får han nöja sig med att hanka sig fram i två år till, fast han kan nyanställa,

Statens kulturråd beviljade på måndagen som väntat Filmarkivet i Grängesberg 2 160 000 kronor. Pengarna kommer att användas för att utöka arbetsstyrkan i Grängesberg.

- Vi annonserar ut sex tjänster, ett projekt under två år. Det är en katalogisator samt fem tjänster som filmtekniker som vi söker lokalt, säger Hildman.

Han säger att de som söker ska vara tekniskt intresserade, vara noggranna och så får de gärna ha stort intresse för film.

- Själva jobbet får man lära sig på plats, säger Hildman som säger att man annonserar ut jobben så snart man hinner.

Han hoppas ha ansökningarna inne tills i mitten av mars.

- Vi lägger också ut detta på Filminstitutets hemsida. När ansökningstiden gått ut så inleder vi intervjuerna direkt och jag hoppas att vi har våra nya medarbetare på plats redan den 3:e april, säger Hildman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons