Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till EU-projekt

Annons

- Det var jättekul att höra, säger Bengt Norrlén på företagarcentret när han via NLT får beskedet om det positiva beslutet.

Visserligen kom inte beskedet som en total överraskning.

Det mesta har pekat åt samma håll. Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen har i rollen som två "utomstående" instanser redan sagt ja till projektet. Samma sak gäller det 15-tal företag som klargjort sitt gillande och via avsiktsförklaringar ställt resurser till förfogande i form av exempelvis utbildningsinsatser och praktikplatser.

Bland företagen som ställt sig välvilliga finns bland andra Fundia, Morgårdshammar AB, Hejarsmide, Swanströms billackering och Rolfs Kuggservice.

Projekttiden sträcker sig över perioden 2003-2004. En del förarbete har redan utförts berättar Bengt Norrlén.

- Men beslutet betyder att vi kan sätta igång på allvar.

"Vi" i det här sammanhanget är frånsett Bengt Norrlén, Åsa Sneen och Ing-Britt Bergström på företagarcentret. Kommunens näringslivschef Lennart Silfverin viker också tio procent av sin arbetstid till projektet.

Projektet Tillväxt utan gränser ska leda fram till 50 nya arbetstillfällen och lika många bevarade arbetstillfällen samt tio nya företag.

Tonvikten läggs också vid en förbättrad jämställdhet mellan könen.

Under de kommande två åren räknar man med att tillväxten bland medverkande företag med 50 anställda ska bli minst totalt 200 personer. Av den ökningen ska minst 40 procent vara kvinnor.

Och minst 20 procent av de nya företagen ska ägas eller drivas av kvinnor.

Tyngdpunkten vad gäller målgruppen är små eller medelstora företag i kommunen som vill och har kapacitet att växa.

Enligt Bengt Norrlén kan också presumtiva nyföretagare räkna med mycket hjälp och stöd under projekttiden.

- Det handlar visserligen inte om att skjuta till kontanter. Men vi kommer att vara allmänt behjälpliga och finnas till hands när det handlar om marknadsföring och behov av kompetensutveckling.

Tilläggas kan att såväl VTC, Verkstadstekniskt centrum, och VBU, Västerbergslagens utbildningscentrum, finns med som aktörer i projektet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons