Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till byarna

Annons

- Det är viktigt att vi kommer samman och jobbar med det här, säger ordförande i Leksands centrala byaråd, Lasse Nygård.

Hela 60 personer fanns på torsdagskvällen i kommunhusets plenisal för att få information om aktuella bidragsmöjligheter.

Bidrag ur Framtidsutsikt Siljan blev senast succéartat. Drygt tre miljoner kronor fördelades på 116 projekt ute i byarna. Runt 35 bidragsansökningar inkom när pengarna redan var slut. De får förtur nu, fastslog Arne Kock.

- Det är ett otroligt jobb som läggs ned ute i byarna, fortsatte Kock.

Nu är det inte bara bidrag ur Framtidsutsikt Siljan som är aktuellt.

Miljökontorets Åsa Rydell informerade om statliga pengar som kan sökas genom länsstyrelsen för naturvårdsprojekt av olika slag. Lokal och kommunal naturvård är vad det handlar om.

En annan möjlighet till bidrag är ur Wäxthuset, Ett LRF- projekt för lantbrukare, landsbygdsföretagare och byagrupper. En fjärde bidragsmöjlighet är Åtgärd 4 (mål 3).

- Det finns alltså fyra stora möjligheter att ta hem pengar, summerade Lasse Nygård.

Studieförbundet Vuxenskolans Christina Arrias höll dörrar öppna för studiecirklar av olika slag. Även kyrkoherde Fredrik Lautmann tog till orda och menade att kyrkan vill vara med och stimulera byutveckling.

- Det är vi som fixar det här. Vi har alla möjligheter fram till 2006, sade Nygård och inbjöd till projektskrivarkväll i september.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons