Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner ska välja 19 personer

Annons

- Det går absolut inte att räkna med att vi ska ha lika högt valdeltagande som i våra andra val.

Enligt Widar Andersson går det inte att jämföra.

- Vad det handlar om den här gången är ju faktiskt att vi ska välja in 19 personer i Europaparlamentet. Alltså, vad kan det vara? Fem-sex miljoner människor som får rösta. Men bara 19 som ska väljas. Då kan man inte förvänta sig rusning till vallokalerna. Folk är rationella.

- Inte ens i länder där det är kriminellt att inte rösta lyckas man skrapa ihop mer än 70-80 procents valdeltagande.

Han menar att det är samma sak med temperaturen på själva valrörelsen.

- När kommun- och riksdagsval hålls är det massor av människor som ska väljas till olika poster. Det är klart att valtempen stiger då, och att det sätter sin prägel på samhället på ett helt annat sätt än valet till Europaparlamentet, säger Widar Andersson.

Detta behöver inte, menar Widar, betyda att folk struntar i EU-frågor.

- Intresset när jag är ute och träffar folk är det inget fel på. Det är ingen tvekan om att folk är intresserade av frågor som rör vårt samhälle.

Men det finns mer som spelar in.

- Valdagen är ju inte den bästa för svenskar. Det är nu sommaren börjar, med skolavslutningstider, folk som vill åka till sommarstugan, hålla på i trädgården, ja massor av annat, säger Helena Halldorf Romeo, som står på andra plats på kristdemokraternas lista.

Att EU:s beslutsprocess är invecklad kan också avskräcka:

- Det är svårt att begripa beslutsprocessen. Vissa skisser över hur ett förslag blir till beslut liknar ett kopplingsschema till flera bilmotorer. Många har därför svårt att se vad valet egentligen innebär, säger Eva-Britt Svensson, tvåa på vänsterns valsedel.

Men överens är de alla tre:

Europaparlamentet har fått allt mer makt och besluten där påverkar människor. Just därför bör man också rösta, tycker dessa politiker.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons