Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner satsas på Ludvika Gård

Annons

-Vilken gräll färg det var, oj, säger biträdande förvaltningschefen Mats-Erik Aldén med antydan till en extra rynka i pannan.

-Ja, så murrigt och fult, instämmer förvaltningschefen Bo A Johansson.

Vi står i trapphuset till Krusbärsgården 1, sjuvåningshuset som förr hade adress Grottvägen 56. De båda cheferna talar med bekymrade miner om resultatet av den renovering som utfördes under stadsförnyelsen.

I dag kan de visa allmänna utrymmen som är nyrustade. Väggen är visserligen fortfarande grön, men i en mycket mjukare och behagligare nyans, som Aldén ser det.

-Och så har vi lagt in nya golv och ersatt ytterdörrarna i aluminium med trädörrar, berättar chefsduon. Det märks att de är både stolta och glada över att få visa upp "nya" Krusbärsgården för NLT-teamet.

Runt 500 000 kronor uppskattar Aldén att bolaget har investerat enbart i detta hus. Då ingår ombyggnad av entrédelar, "självsläckande" belysning och ändamålsenlig tvättstuga.

-Hyresgästerna är väldigt nöjda, försäkrar Aldén. Boende i grannhusen har varit på oss och frågat när de får lika fint. Vi kommer under året att gå vidare med övriga fem höghus, upplyser han, men vågar inte lova att det blir klart i alla höghusen i år.

I det nya förnyelseprojektet ingår även rivningar som en viktig och framför allt kostsam del. Under stort hysch-hysch beslutade Ludvikahem i somras att de två fyravåningslängorna vid Hjortrongården 8 - 11 och Slånbärsgården 7 - 9 med sammanlagt 85 lägenheter skulle tömmas.

Samtliga 60-talet hyresgäster var ute under senhösten och nu förbereder Ludvikahem upphandlingen av rivningen som beräknas genomföras i sommar eller tidiga hösten.

När de 85 lägenheterna har krossats av grävskoporna så återstår på Ludvika Gård 432 lägenheter och av dem saknar 20 -30 stycken hyresgäster. Genom att rusta vissa av husen så hoppas Ludvikahem locka hit fler hyresgäster.

Inte för första gången och säker inte heller den sista, vill bolagsledningen betona något som de ser som positivt med rivningarna.

-Nu kommer Ludvika Gård att öppnas upp, förklarar Bo A Johansson och tillägger att ett nytt så kallat boinflytandeavtal är på gång efter flera års törnrosasömn.

-De som bor här får vara med och bestämma hur de nya öppna ytorna ska användas. Det kommer att bli fler p-platser mot Hällvägen eftersom Lingongården (äldreboendet) behöver det men sedan får vi se vad det kan bli mer.

-Kanske en grillplats, föreslår hans kollega Mats-Erik Aldén som gärna också visar upp den rustade och utbyggda tvättstugan på Hjortrongården 4 som är reserverad för hyresgästerna i de 99 lägenheterna i närområdet.

-Här har vi nu sex tvättmaskiner, tre torktumlare och tre torkskåp så tre hyresgäster kan vara här samtidigt, berättar han och visar den för Ludvikahems vidkommande första lokalen där plastbricka kommer att gälla som entrébiljett.

KÄLLOR: ULF ROSENQVIST, VD VID LUDVIKAHEM. BO A JOHANSSON, FÖRVALTNINGSCHEF VID LUDVIKAHEM. TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons