Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner i skatte- smitning

Annons

Över 100 miljoner kronor i skatt lät de svartföretag inom byggbranschen som avslöjades förra året bli att betala. Det visar en sammanställning som skattemyndigheten gjort.

19 av de 21 skatterevisioner som gjordes under 2002 i Dalarna och Gävleborg mot svarta byggföretag rörde Dalaföretag som utfört arbeten främst i Stockholmstrakten.

- Det beror på att vi jobbade väldigt hårt mot Dalarna förra året, säger Lars Lundh, chef för skattemyndighetens specialrevisionssektion.

Förutom upptäckten att företagen sammanlagt låtit bli att betala 100 miljoner kronor i skatt så resulterade granskningen av byggbranschen i sammanlagt 21,5 års fängelse och totalt 48 års näringsförbud för de inblandade.

Insatserna kan skrämma upp svarta företagare och löntagare, men det finns ändå massor kvar att göra inom branschen.

Granskningen sker på två nivåer för att stoppa svartjobben: arbetarna som tar emot a-kassa eller sjukersättning samtidigt som de svartjobbar i Stockholm ska kommas åt - och toppen av näringskedjan, de som driver företagen, ska lagföras.

Samarbetet mellan ekopolis, skattemyndighet och åklagare är omfattande.

Information från finanspolisen om stora penningflöden, tips och en stor kunskapsbank är verktygen man använder.

- Vi håller uppsikt över vissa kända personer och vad de pysslar med, säger Lars Lundh.

Ofta hör svartjobbshärvorna ihop.

- Det är många som kommer igen i olika skepnader. I en härva har personen ingen överordnad roll, i nästa sitter han i bolagets styrelse, säger Lars Lundh.

Byggbranschen är en av de stora svartbranscherna, och skattemyndigheten hoppas mycket på ett förslag om entreprenörsavdrag. Förslaget innebär att företagen högre upp i kedjan ska innehålla skatt för dem som är lägre ned.

- Vi hoppas det genomförs så snart som möjligt, annars ser vi med fasa på utvecklingen. Det verkar som om det inte finns någon botten.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons