Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner i indraget statsstöd för Gagnef

Annons

- Förändringen av skatteutjämningsbidraget till kommunerna har gjort många landsbygdskommuner till förlorare. Hänsyn tas inte längre till våra högre kostnader för v/a. För oss betyder det 450 kronor per invånare, eller 4,5 miljoner mindre än tidigare.

Han tog även upp frågan om "gamla" pensionsåtaganden, som tidningen tidigare berättat om. Det handlar om ett extra åtagande på 7,5 miljoner kronor i 2006 års budget, förklarade kommunalrådet.

Att det inte alltid lönar sig att spara visade Anders Ahlgren också:

- Utjämningssystemet för LSS och personliga assistenter innebär att kommuner med höga kostnader får kompensation. Vi som sparat och gnetat måste i stället skicka in pengar i systemet, berättade han.

Han konstaterade dock att det även finns en hel del positivt att lyfta fram, bland annat befolkningsökningen, som delvis möjliggjorts genom nybyggen av hyresbostäder.

- Jag tror att den positiva befolkningsutvecklingen är ett utslag av vår kommuns exklusiva läge i Dalarna. Vi har trygg uppväxtmiljö med små skolor, lokala dagis, Dalarnas näst lägsta brottslighet och en väl fungerande vård och omsorg, framhöll kommunalrådet.

Han talade även om det tänkta samarbetet med statliga myndigheter om ett Centrum för goda råd och sade att det förhoppningsvis till våren 2006 kan finnas ett konkret förslag.

Bland många andra saker han tog upp kan nämnas avsättning av 3,5 miljoner kronor att användas för utvecklingsåtgärder, att ohälsan bland de kommunanställda minskat mycket kraftigt och att 350000 kronor avsätts för upprustning av vägbelysningar.

På investeringssidan kan nämnas en modernisering av kommunens datautrustning, förbättringar i arbetsmiljöer, fortsatt uppsnyggning av kommunens orter, satsning på ett nytt vattenverk i Dala-Floda - och inte minst sporthallen i Mockfjärd.

Byggstarten är beräknad till början av april. I oktober ska den förhoppningsvis stå klar.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons