Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner flyger iväg

Annons

Johan-Olov Olsson har på konsultbasis jobbat fram det avtalsförslag som kommunstyrelsen har att ta ställning till.

Flygbolaget Skyways begär 5 miljoner kronor för att hålla trafiken igång resterande nio månader i år. Egentligen handlar det bara om åtta trafikmånader enär trafiken ligger nere under juli månad.

Önskemålet från Mora att få en fjärde tur dagligen, en tidigare avgång från Arlanda kvällstid, har inte gått att infria i avtalsförslaget. Skyways har dock gått med på en förändring av tidtabellen så att nuvarande tur som lämnar Arlanda klockan 14.30 flyttas till 17.30 för att passa resenärernas önskemål bättre.

Som torde vara bekant samarbetar flygplatserna i Mora och Borlänge, och Dala airport kommer att ikläda sig halva avtalskostnaden, alltså 2,5 miljoner kronor.

Vidare har Mora lyckats få kommunerna i Malung, Älvdalen och Orsa samt Vasaloppsföreningen, turismintressenter i Sälen, FM Mattsson/Mora Armatur att satsa vardera 100 000 kronor som medfinansiärer.

Mora flygplats begränsar landnings- och passageraravgifter för operatören Skyways med 300 000 kronor och tillsammans gör det här 900 000 kronor.

Därutöver anges att företag i Mora respektive Älvdalen tecknat sig för biljetter till ett belopp av 300 000 kronor.

Det kan sägas uppväga inkomstbortfallet vid flygplatsen eftersom nedsättningen av landnings- och passageraravgifterna inte är något bidrag.

Återstår för Mora kommun att finansiera 1,6 miljoner kronor.

Som tidningen tidigare berättat har all flygplatspersonal i Mora, totalt 14 personer, varslats om uppsägning av arbetsgivaren Morastrand AB.

Detta som en säkerhetsåtgärd av den händelse kommunstyrelsen säger nej till avtalsförslaget och Mora flygplats står utan trafik efter utgången av mars månad.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons